0

Tussen donderdagavond tot zaterdagochtend wordt er een krachtige zuiderstorm verwacht in de Alpen, met hevige regenval aan vooral de zuid- en zuidwestzijde. Vrijdag namiddag daalt de sneeuwgrens tot onder 3000 m en kan er hogerop ook sneeuw vallen. In de bergen worden windstoten verwacht tot 120-140 km/u, mogelijk zelfs hoger. Het is dan ook echt stormweer in de Alpen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Südstau met overvloedige neerslag

Donderdagnacht nadert een lagedrukgebied vanuit Frankrijk. Dit brengt aan de voorzijde een aanwakkerende zuidelijke stroming met zich mee, waarbij de straalstroom recht Z->N op de Alpen is gericht. De drukverschillen tussen het lagedrukgebied en de hogere druk in Oost-Europa worden stelselmatig groter en zorgen voor een versnellende luchtstroming, met warme en vochtige lucht die vanuit het zuiden de tegen de Alpen opbotst. Dit resulteert in orografische neerslag langs de hele zuidzijde van de Alpen, bekend als Südstau. Aan de noordkant van de Alpen daalt de lucht opnieuw en ontstaat een warme föhnwind.

De straalstroom is vrijdag recht zuid->noord op de Alpen gericht.

Op donderdag begint de neerslag al in het centrale zuiden, eerst met tussenpozen. In de nacht van donderdag op vrijdag neemt de intensiteit toe in zowel het zuidwesten als het zuiden, dankzij de steeds krachtiger wordende zuidelijke wind die vocht naar de Alpen brengt. Vrijdag zal de neerslag nog intenser worden, mogelijk zelfs met onweer. In gebieden zoals het centrale zuiden (Tessin, Lombardije) en de zuidelijke valleien van Graubünden kan 100-200 mm neerslag vallen. Ook in de Maritieme Alpen in het zuidwesten zijn dergelijke hoeveelheden mogelijk. Elders kan men gemiddeld op 20-50 mm rekenen. Het noordoosten van de Alpen blijft grotendeels gespaard van grote hoeveelheden neerslag (föhn-effect).

Tussen donderdag en zaterdagochtend valt er veel neerslag, vooral aan de zuidkant.

Hoewel de sneeuwvalgrens aanvankelijk boven de 3000 meter ligt, zal deze op vrijdag overdag dalen naar 2400 meter vanuit het westen. Dit betekent wel dat het grootste deel van de neerslag in vloeibare vorm zal vallen, wat kan leiden tot wateroverlast.

Stormweer in de Alpen met windstoten tot orkaankracht

Vanaf donderdagavond wordt het steeds meer stormweer. In eerste instantie zal dit vooral in het westen van de Alpen voelbaar zijn, met windstoten tot 120 km/u in het hooggebergte. Op vrijdag overdag verplaatst de storm zich van west naar oost over de Alpen. In de noordelijke Alpenvalleien lopen de windstoten dan op tot 50 en 80 km/uur, terwijl boven de 2000 meter langsheen de alpenhoofdkam windstoten van 100 tot 140 km/uur voorspeld worden uit het zuiden.

Het stormweer wordt veroorzaakt door een forse zuidenwind. (Meteosuisse)

Het centrum van de storm lijkt vrijdagmiddag over Oostenrijk te trekken, met windstoten in Tirol en meer bepaald de Hohe Tauern die kunnen oplopen tot meer dan 160 km/u. Sommige weermodellen voorspellen zelfs waarden tot 200 km/u op de hoogste toppen zoals de Grossglockner, de hoogste berg van Oostenrijk. Op zaterdag neemt de windkracht af, maar de wisselvalligheid houdt aan.

Windstoten tot meer dan 200 km/u in het gebied van de Hohe Tauern vrijdagmiddag. (Kachelmannwetter)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Na het weekend barst de zomer los

11 uren geleden - 2 min. lezen
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

4 dagen geleden - 3 min. lezen