17 november 2022 - 3 min. lezen
3 reacties 3

Het winterseizoen in de Alpen komt maar traag op gang. Er viel tot nu tot nu toe weinig sneeuw, en de temperaturen lagen ook hoger dan normaal. Verschillende skigebieden moesten hun opening dan ook al meermaals uitstellen. Maar, voor de wintersporters is er goed nieuws. Komende dagen wordt het kouder in de Alpen en kan er voor de eerste keer een sneeuwlaag van betekenis vallen tot op lagere hoogte.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Veel sneeuw de komende 144u. (Bergfex)

Actieve Atlantische Oceaan voert verschillende neerslagzones aan

De overgang naar het koelere en meer sneeuwrijke weer is te danken aan de Atlantische Oceaan. Die wordt de komende dagen erg actief met verschillende lagedrukgebieden die dichter bij Europa schuiven. De bijhorende frontale structuren reiken dan tot over de Alpen.

Vooral de westelijke en noordwestelijke Alpen liggen in de vuurlinie omdat de neerslag vanaf het westen wordt aangevoerd. De zuidkant (Italiaanse zijde) krijgt eerst nog minder sneeuw omdat deze zijde in de schaduw van de Alpen ligt. De sneeuwgrens ligt eerst nog rond 2000 m, maar zakt met het binnenstromen van koelere lucht gestaag tot onder 1200 m. Dat betekent dat veel gebieden dus wit zullen worden. Cumulatief kan er tot en met maandag 30-50 cm sneeuw vallen in het (noord)westen, en 10-30 cm elders langsheen de noordkant. Aan de zuidkant is het centimeterwerk.

De westelijke en noordwestelijke Alpen krijgen de meeste sneeuw tot en met maandag. (Wetteronline)

Volgende week Südstau?

Begin volgende week tonen de weermodellen zeer dynamische weerkaarten met het ontstaan van een Genua-laag. Dat is een lagedrukgebied boven de Golf van Genua. Er komt daardoor een transport op gang van vochtige lucht van over de Middellandse Zee. Dan kan er ook aan de zuidkant, en vooral in de Dolomieten, veel sneeuw vallen. Ook hier zijn enkele decimeters sneeuw mogelijk. Voor de rest van de week blijft het wisselvallig met regelmatig sneeuw, vooral in het westen van de Alpen. En zo lijkt het winterseizoen in de Alpen nu echt op gang te komen.

Ook sneeuw dichter bij huis

Tijdens het weekend komt de koude lucht ook dichterbij huis op bezoek. Zo stijgt vanuit het noordoosten van Nederland ook de kans op wat winterse neerslag. Ook het Sauerland, de Vogezen en het Zwarte Woud kunnen wellicht een eerste keer een beetje wit worden. Uitzonderlijk is dat zeker niet, en de sneeuw zal in deze gebieden opnieuw snel weer wegsmelten.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
8 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

3 dagen geleden - 6 min. lezen
6 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

3 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen