153

Een eerste winterprik heeft zijn intrede gemaakt bij de start van de meteorologische winter. Door de gunstige plaats van een lagedrukgebied boven Scandinavië kon koudere lucht de Benelux bereiken. De echte uithaal van de winter bleef echter uit en vooral beperkt tot de Alpen, Duitsland en het oosten van Europa. Daar viel op sommige plaatsen tot 40 cm sneeuw. Het slot van de winterprik is ook al in zicht en dat gaat gepaard met sneeuw.

Sneeuwkansen zondag

Een neerslagzone komt in de loop van zondagochtend opzetten vanuit het NW van Frankrijk. De nieuwste weermodellen berekenen vooral over het westen en noordelijk deel van België een significant neerslagsignaal. Veelal gaat het om een mengelmoes van smeltende sneeuw en sneeuw. Dieper landinwaarts moet de luchtkolom normaal voldoende koud zijn om droge sneeuw te leveren. Dit kan tijdelijk ook gladheid opleveren op het wegdek.

Het Amerikaans weermodel GFS berekent 1 tot 3 cm op de meeste plaatsen in de Benelux. De zuidoostelijke gebieden maken het minst kans op neerslag.

Deze occlusie trekt in de loop van de namiddag verder door naar Nederland en geeft volgens HARMONIE en ECMWF op veel plaatsen winterse neerslag. De westelijke gebieden zijn sneller vatbaar voor smeltende sneeuw dan de gebieden landinwaarts. Zeker als isothermie haar rol speelt en de luchtkolom voldoende koud kan houden. In het meest positief geval valt er lokaal 3-5 cm verse sneeuw die tijdelijk blijft liggen.

Het Europees weermodel ECMWF berekent de meeste sneeuw boven Nederland. Wellicht overschat dit weermodel de weersituatie een beetje.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken