23 februari 2013 - 2 min. lezen 19 reacties

De weergoden hebben het precies naar hun zin in de winter van 2012-2013, want vanaf deze namiddag komt er opnieuw motsneeuw tot lichte sneeuw opzetten vanaf Duitsland. Een ietwat atypische richting voor neerslag, maar daarom niet minder interessant. Bij sneeuw vanaf het oosten moeten we immers niet bevreesd zijn in het westen en centrum dat deze neerslagvorm algauw vloeibaar wordt. De temperatuur van de Noordzee speelt hier immers geen rol.

Weermodellen WRF ~ GFS ~ ALARO berekenen voor deze namiddag en avond toenemende sneeuwkansen in het centrum en het oosten van België. Ook voor de regio in het zuiden van Nederland groeien de kansen op ‘wit goud’. Daar ligt op sommige plaatsen al een sneeuwdek van 3 cm! Automobilisten, matig uw snelheid met dit weertype.

Sneeuwkansen in de Benelux

aantal centimeter sneeuw
De meeste winterse neerslag wordt verwacht ten oosten van de lijn Namen – Brussel en Amsterdam. Daar opteer ik voor een sneeuwdek van 1 tot 4 cm.

Gebieden die gebruik kunnen maken van orografie (hoogteverschil) kunnen lokaal richting 10 cm gaan. Dit fenomeen zorgt er namelijk voor dat wolken geforceerd worden om te stijgen met een toenemende neerslagactiviteit. In het westen lijken de totale neerslaghoeveelheden eerder beperkt. Daar wordt er nauwelijks een sneeuwdek gevormd.

Tweede factor die we in de gaten moeten houden is de windsnelheid. Vanmiddag blaast deze meest matig uit noordoostelijke richtingen. Dat verscherpt het koudegevoel met zo’n 4-5 graden. Hierdoor voelt het aan alsof het 5 tot 10 graden vriest! Zorg dus voor voldoende beschermende kledij.

snijdend koude wind

Komende uren een steeds groter wordende sneeuwkans vanaf het oosten. De gebieden in het westen van de Benelux houden het droog tot de avond – en nachtperiode. Vanaf middernacht overal kans op motsneeuw – lichte sneeuw die plaatselijk kan accumuleren tot een gesloten sneeuwdek.

Daar waar de wind strak blijft waaien, kunnen er lokaal wat sneeuwduintjes ontstaan (ophopingen). Deze kunnen het verkeer hinderen vanaf 3 – 5 cm. Wie trouwens niet buiten hoeft te zijn de komende 24 uur, blijft beter gewoon binnen bij het haardvuur. De snijdende wind en een gevoelstemperatuur rond -5°C of lager maken het voor mens en dier bijzonder onaangenaam.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
7

Lokaal weer veel regen op vrijdag 12 juli

1 dag geleden - 5 min. lezen
45 Waarschuwing voor hevig onweer!

Hevig onweer op dinsdag 9 juli 2024

4 dagen geleden - 5 min. lezen