2

De tweede helft van de winter verliep erg droog en zonnig in de Alpen waardoor het sneeuwdek snel afnam in omvang en dikte. Nu, sinds begin april, bereiken neerslagzones opnieuw de berggebieden. Daarbij valt boven 1600-2000 m een dik pak verse sneeuw. Goed voor de laatste weken van het wintersportseizoen en voor de gletsjers. In de Franse Alpen kan komende week tot 1 meter sneeuw vallen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Weststau met sneeuw

Een strakke westelijke luchtstroming staat loodrecht op de Alpen. Deze is gevormd tussen een lagedruk op de Atlantische Oceaan en bij Scandinavië een hogedruk ten zuiden van de Azoren. Neerslagzones worden aangevoerd van west naar oost en loodrecht tegen de bergflanken worden de vochtige luchtmassa’s opgestuwd waardoor de neerslag intenser wordt. We noemen dat “orografische neerslag“. Op die manier hebben we te maken met een weststau (westelijke stuwing) waarbij de Franse Alpen in de vuurlinie liggen. Deze situatie houdt tot en met zaterdag aan. Nadien draait de wind en wordt het rustiger/zachter.

Een weststau in de Alpen. (Wetterzentrale)

Tot meer dan 1 meter sneeuw

De neerslagkaarten tonen vanaf donderdag quasi onophoudelijke neerslag tot en met zaterdag. Het gaat daarbij vooral in de bergen ook stormachtig waaien (langs de hoofdkam tot meer dan 100 km/u). Stormachtig weer dus waardoor de sneeuw op hoogte ook zal verstuiven en het lawinegevaar sterk zal toenemen. Voor de gletsjers is de verwachte sneeuw meer dan welkom. De beperkte sneeuwhoeveelheid van afgelopen winter betekent een dunnere bescherminsglaag voor de zomer.

De Franse Alpen liggen in de vuurlinie van de neerslag. (Wetteronline)

Veel sneeuw, vooral in Frankrijk

Uiteindelijk kan er in de Franse Alpen boven 2000 m tot meer dan 1 meter sneeuw vallen. Een echte sneeuwdump dus. Onder 1800-2000 meter wisselt natte en vaste neerslag zich met elkaar af, waardoor het sneeuwdek hier niet constant zal aangroeien. Elders in de Alpen wordt ook een flinke portie van het witte goud verwacht. Zaterdag zakt de sneeuwgrens wellicht (ruim) onder 1500 m.

Onderstaande kaart is een goede indicatie voor de verwachte totale sneeuwhoeveelheid tot en met dinsdag:

Veel sneeuw de komende dagen, vooral in Frankrijk. (Sneeuwhoogte.nl)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

4 dagen geleden - 3 min. lezen