9 januari 2023 - 4 min. lezen
0 reacties 0

Na een periode met sneeuwarmoede in de lagere gebieden is het weer in de Alpen omgeslagen. Groene en dorre alpenweides zijn weer wit en er komt nog veel meer sneeuw aan. Vooral de westelijke en noordwestelijke Alpen liggen voortdurend in de vuurlinie van neerslagzones en orografische neerslag. Van te weinig sneeuw, naar te veel sneeuw?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Weinig sneeuw de afgelopen weken

Het winterseizoen in de Alpen begon vrij goed met sneeuw die snel tot lage hoogte neerdwarrelde, vooral aan de zuidkant in significante hoeveelheden. Aan de noordkant bleven de hoeveelheden eerder beperkt, ondanks de zeer winterse eerste helft van december. Zo bleef het sneeuwpakket grotendeels onder het langjarig gemiddelde voor de tijd van het jaar.

Na half december volgde dan een forse verzachting. De nulgradengrens zwiepte omhoog tot (>) 3000 m en er viel vooral in het westen en noorden van de Alpen ook regen. Dit leidde tot ongeziene taferelen en zelfs modderstromen. Geen ideaal scenario in de aanloop naar de kerstvakantie, de eerste echt drukke periode van het prille wintersportseizoen. Skiën eind 2022 was dan vooral gelimiteerd tot de hogere gebieden of tot witte linten in een groen landschap.

Klimaatverandering boosdoener of gewoon brute pech?

Is dat dan de klimaatverandering die zich laat voelen in de Alpen? Ja en nee. Anno 2022/2023 is de kans op hogere temperaturen groter. Dat komt nu eenmaal rechtstreeks voort uit het opschuiven van de klimaatcurve. Maar een gebrek aan sneeuw bij het begin van het wintersportseizoen is al wel vaker voorgekomen. In de winter van 2016-2017 lag er zelfs minder sneeuw rond Kerstmis dan dit jaar het geval was. Maar, toen was het wel kouder.

Skiën rond Kerstmis omvat altijd een groter risico op een gebrek aan sneeuw dan in februari, wanneer de sneeuwmassa’s in de Alpen typisch een maximum kennen. Als dan nog eens de pech van weinig sneeuw ondanks scherpe kou en regen samenkomen, smelt het prille sneeuwdek van december snel weg. Laat het ons dus houden op een samenloop van omstandigheden (vrij droog, regen), versterkt door klimaatverandering (zachter, meer regen – minder sneeuw). Door klimaatverandering verwachten we wel (de projecties tonen dit) dat sneeuwarmoede vaker zal voorkomen.

Westcirculatie met veel sneeuw

Gelukkig, toch zeker voor de wintersporters, is de slechte start een halt toegeroepen. Depressies (lagedrukgebieden) vinden hun weg opnieuw naar de Alpen en voeren vanaf het westen de ene na de andere neerslagzone aan. Het zwaartepunt ligt aanhoudend in de westelijke en noordwestelijke Alpen met in deze regio’s heuse sneeuwdumps.

De sneeuw wordt hoofdzakelijk aangevoerd vanaf het westen. (Wetteronline)

Op onderstaande kaart is mooi te zien hoe in de westelijke en noordelijke gebieden de meeste sneeuw valt, terwijl het aan de Italiaanse zijde droger blijft. Dat is een typisch patroon wanneer de neerslag vanaf het westen en noorden wordt aangevoerd. De Italiaanse Alpen liggen dan meer in de schaduw van het gebergte met droger weer als gevolg.

Cumulatieve sneeuwval komende 7 dagen volgens ECMWF. (Bergfex)

Cumulatief kan er zeker in het westen en noordwesten meer dan een meter sneeuw vallen boven 2000 m. Daaronder verwachten we grotendeels sneeuw, maar soms ook regen (achterzijde warmtefronten) waardoor niet alle verwachte neerslag sneeuw zal zijn.

Lander

Door Lander

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben doctorandus glaciologie - klimatologie aan de VUBrussel met focus op gletsjers in de Alpen en in Azië. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken