16 april 2013 - 1 min. lezen 2 reacties

Komende 24 tot 48 uur wordt het aan de andere kant van de Atlantische Oceaan weer opletten geblazen. Een stationair koufront en een warme en onstabiele luchtsoort zijn het ideale recept voor zware onweersbuien die wij in het vakjargon ook wel supercells noemen. Bijkomend gevaar is de sterke windschering die tussen woensdagnamiddag en donderdag over Tornado Alley zal uitvloeien. Deze parameter zorgt ervoor dat de supercells capabel zijn om tornado’s te veroorzaken.

Severe threat warning

Volgens de huidige set aan data gaat het morgenmiddag – en avond vooral om onweersbuien met een lagere basis dan enkele dagen geleden (toen ontstonden er ook onweersbuien die vooral hagel produceerde vanwege de hoge wolkenbasis). De kans dat een tornado contact maakt met het aardoppervlak is bij supercells met een lagere basis iets groter.

tornado warning chart
Op dit kaartje zien we een bijna perfecte weergave van Tornado Alley.

Dit gebied wordt jaarlijks getroffen door de meest dodelijke wervelwinden op aarde. Wie meer informatie wenst over deze forse buien kan terecht op onze Facebookpagina of via Twitter. Stel ons gerust jullie vragen.

Bron kaartje: accuweather.com

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

5 dagen geleden - 5 min. lezen