2 oktober 2016 - 3 min. lezen 6 reacties

September 2016 was een maand vol extremen voor de Benelux. De gemiddelde temperatuur bedroeg bijna 18°C. De normale gemiddelde temperatuur voor september bedraagt 15°C. We kunnen dus duidelijk spreken van een ware recordmaand. Niet alleen de temperatuur was abnormaal, ook de neerslaghoeveelheid was verbazingwekkend. Er viel veel te weinig neerslag in september.

Normaal valt er in de maand september ongeveer 69 mm neerslag in de Benelux. Tijdens september 2016 viel er amper 18 mm! Ook de zon liet haar van haar beste kan zien. De zon scheen 197 uur in september 2016. In een normale septembermaand hebben we maar recht op 143 uren zonneschijn. Kortom, september was een maand van extremen. 

hogedrukgebied-hitte
Dankzij het hogedrukgebied boven Oost-Europa en de lagere druk nabij de Golf van Biskaje konden we genieten van een extreem warme 2de decade van september.

Gemiddelde temperatuur tot 3°C hoger

We herinneren ons allemaal nog wel de plaatselijke hittegolf die er was tijdens de 2de decade van september. Deze warme periode heeft de gemiddelde temperatuur van september flink omhoog getrokken. In een normale septembermaand ligt de gemiddelde temperatuur op 14,9°C. Dankzij de warme periodes die september 2016 kende is de gemiddelde temperatuur gestrand op 17,5°C in Ukkel en 17,3°C in de Bilt. Dit is maar liefst 2,6°C boven normaal. Het record van warmste september ooit gemeten hebben we net niet gehaald. De warmste septembermaanden ooit gemeten zijn die van de jaren 1949 en 1999. Toen bedroeg de gemiddelde temperatuur 17,7°C.

Als we de maximumtemperatuur van september 2016 erbij nemen, zien we dat we ook niet de warmste septemberdag ooit hebben gehaald. De temperatuur klom op 13 september naar 31,2°C in Ukkel. De warmste dag ooit in september was op 4 september 1929. Het kwik haalde toen 34,2°C in Maastricht.

maxima-dinsdag
De temperatuur klom op 13 september op vele plaatsen makkelijk boven de 30°C!

September verliep zeer droog

September gaf ons dat echte herfstgevoel nog niet. We zijn gespaard gebleven van de langdurige regenval en een stevige wind die september vaak met zich meebrengt. Normaal valt er 68,9 mm neerslag in de maand september. Er viel de afgelopen maand amper 18,0 mm. We beleefden dus een uitzonderlijk droge maand. Maar ook qua neerslag kan september dit jaar geen records breken. In 1959 was er een nog drogere maand september. Er viel toen in de hele maand maar 4,7 mm!

Als we kijken naar het aantal dagen dat het heeft geregend in september kunnen we deze op onze twee handen tellen. Er waren deze maand maar 10 regendagen. In het jaar 1959 waren er maar 2 regendagen. Dus ook dat record hebben we niet verbroken.

De zon was geregeld van de partij

We hebben de zon afgelopen maand vaak gezien. Zeker tijdens de extreem warme 2de decade. De zon scheen in totaal 197 uur. Als we weten dat de zon in een normale septembermaand maar 143 uur schijnt, kunnen we van een zonnige maand spreken. Opnieuw kunnen we niet spreken van een record zonnige maand. In 1959 scheen de zon maar liefst 287 uur! Dat was het dubbele van de normale zonuren!

strand katwijk
Veel mensen bleven tot laat op het strand zitten op 13 september om verkoeling te zoeken.

We kunnen spreken van een zeer geslaagde september dit jaar. Het leek alsof de zomer maar van geen ophouden wist. Laat ons hopen dat er in de nabije toekomst nog enkele aangename na-zomerdagen komen. Denk maar aan 18 oktober 2014 toen er op vele plekken sprake was van een zomerse dag met temperaturen van 25°C!

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken