September 2016, maand van de extremen

September 2016 was een maand vol extremen voor de Benelux. De gemiddelde temperatuur bedroeg bijna 18°C. De normale gemiddelde temperatuur voor september bedraagt 15°C. We kunnen dus duidelijk spreken van een ware recordmaand. Niet alleen de temperatuur was abnormaal, ook de neerslaghoeveelheid was verbazingwekkend. Er viel veel te weinig neerslag in september.

Normaal valt er in de maand september ongeveer 69 mm neerslag in de Benelux. Tijdens september 2016 viel er amper 18 mm! Ook de zon liet haar van haar beste kan zien. De zon scheen 197 uur in september 2016. In een normale septembermaand hebben we maar recht op 143 uren zonneschijn. Kortom, september was een maand van extremen. 

hogedrukgebied-hitte

Dankzij het hogedrukgebied boven Oost-Europa en de lagere druk nabij de Golf van Biskaje konden we genieten van een extreem warme 2de decade van september.

Gemiddelde temperatuur tot 3°C hoger

We herinneren ons allemaal nog wel de plaatselijke hittegolf die er was tijdens de 2de decade van september. Deze warme periode heeft de gemiddelde temperatuur van september flink omhoog getrokken. In een normale septembermaand ligt de gemiddelde temperatuur op 14,9°C. Dankzij de warme periodes die september 2016 kende is de gemiddelde temperatuur gestrand op 17,5°C in Ukkel en 17,3°C in de Bilt. Dit is maar liefst 2,6°C boven normaal. Het record van warmste september ooit gemeten hebben we net niet gehaald. De warmste septembermaanden ooit gemeten zijn die van de jaren 1949 en 1999. Toen bedroeg de gemiddelde temperatuur 17,7°C.

Als we de maximumtemperatuur van september 2016 erbij nemen, zien we dat we ook niet de warmste septemberdag ooit hebben gehaald. De temperatuur klom op 13 september naar 31,2°C in Ukkel. De warmste dag ooit in september was op 4 september 1929. Het kwik haalde toen 34,2°C in Maastricht.

maxima-dinsdag

De temperatuur klom op 13 september op vele plaatsen makkelijk boven de 30°C!

September verliep zeer droog

September gaf ons dat echte herfstgevoel nog niet. We zijn gespaard gebleven van de langdurige regenval en een stevige wind die september vaak met zich meebrengt. Normaal valt er 68,9 mm neerslag in de maand september. Er viel de afgelopen maand amper 18,0 mm. We beleefden dus een uitzonderlijk droge maand. Maar ook qua neerslag kan september dit jaar geen records breken. In 1959 was er een nog drogere maand september. Er viel toen in de hele maand maar 4,7 mm!

Als we kijken naar het aantal dagen dat het heeft geregend in september kunnen we deze op onze twee handen tellen. Er waren deze maand maar 10 regendagen. In het jaar 1959 waren er maar 2 regendagen. Dus ook dat record hebben we niet verbroken.

De zon was geregeld van de partij

We hebben de zon afgelopen maand vaak gezien. Zeker tijdens de extreem warme 2de decade. De zon scheen in totaal 197 uur. Als we weten dat de zon in een normale septembermaand maar 143 uur schijnt, kunnen we van een zonnige maand spreken. Opnieuw kunnen we niet spreken van een record zonnige maand. In 1959 scheen de zon maar liefst 287 uur! Dat was het dubbele van de normale zonuren!

strand katwijk

Veel mensen bleven tot laat op het strand zitten op 13 september om verkoeling te zoeken.

We kunnen spreken van een zeer geslaagde september dit jaar. Het leek alsof de zomer maar van geen ophouden wist. Laat ons hopen dat er in de nabije toekomst nog enkele aangename na-zomerdagen komen. Denk maar aan 18 oktober 2014 toen er op vele plekken sprake was van een zomerse dag met temperaturen van 25°C!


Lees ook eens:

 • Willem

  Voilà, het mooiste seizoen start weer binnen een kleine 2 maand. Dus dit forum zal weer meer tot leven komen. We kunnen weer beginnen speculeren, speuren en veelal (toegegeven) ontgoocheld zijn/worden. Voorlopig al een kleine proefdruk van de luchtverdeling welke we binnen 2 maanden willen zien. Hopelijk niet zoals zo vaak het kruid verschieten… (al heeft het weer geen geheugen). Maar voor diegene die als eens willen piepen, op de alpencams is er al te zien dat er veel toppen beginnen aangesuikerd te geraken. Voor onze omgeving dus voorlopig prachtig weer maar iets te koud voor de tijd van het jaar de komend dagen. Eerste grondvorst zou zo maar kunnen..

 • Jeroen Maes

  Ook de hoeveelheid sneeuw in Siberië zou een indicatie kunnen geven heb ik hier al wel gelezen en volgens deze grafiek van sneeuwbedekking in Eurazië op deze site: https://www.wintergek.nl/actueel/sneeuw zou er toch heel wat meer liggen dan normaal. En ja Eurazië, de sneeuw zal zich dan wel voornamelijk in Siberië situeren denk ik.

 • dawmast

  En het blijft droog! Op http://www.weer.nl/nieuws/detail/2016-10-03-opnieuw-stabiel-weer-maar-toch-ook-herfst/ lees ik naast dat het nog steeds erg droog is en storingen t.g.v. hogedrukgebieden afgezwakt worden het volgende over de straalstroom:

  Straalstroom

  Hoe gaat het vervolgens verder? Aanwijzingen voor het op gang komen van de straalstroom op de oceaan zijn er vooralsnog niet. Zo lijkt de luchtdruk op de noordelijke delen van de oceaan eerder te stijgen dan te dalen, de komende tijd. Datzelfde geldt voor de luchtdruk in het Noordpoolgebied. Beide ontwikkelingen zijn terug te zien in de ontwikkeling van zowel de NAO- als de AO-index, die beide aan een duidelijk negatieve fase lijken te beginnen. Lagedrukgebieden op de oceaan zouden door deze ontwikkeling geleidelijk tot een wat zuidelijkere koers kunnen worden gedwongen, maar vinden in onze omgeving nog steeds ook hogedrukgebieden op hun weg.

  Het lijkt mij dat daardoor de huidige droogte zich zomaar het komende halfjaar weet door te zetten. Net als in 1995-1996, toen het ook maandenlang droog bleef, die periode begon met de hete zomer van 1995, zette zich door met een rustige herfst met daarbij veel hogedrukinvloeden en vervolgens de strenge winter van 1995-1996.

 • Hartelijk dank voor de toevoeging!

 • Rizky Taufik

  Kleine correctie, September 2006 is de warmste september ooit gemeten, toen haalde we in Ukkel een gemiddelde temperatuur van 18,4.