19 april 2015 - 3 min. lezen 1 reacties

Het voorjaar is in alle hevigheid losgebarsten. De natuur ontwaakt zichtbaar uit haar winterslaap en de zon doet hele goede zaken. De temperatuur begeeft zich hierbij op een normaal niveau. We gaan nog een tandje bijsteken. De zon gaat de komende dagen nog meer schijnen en de temperatuur gaat hierbij verder stijgen. Dat doet ze niet meer zo rap als afgelopen week maar heel stiekem gaan we op dinsdag op meerdere plaatsen de 20 graden bereiken.

De nachten blijven voorlopig wel erg fris. De kans op vorst aan de grond is steeds aanwezig. Het wordt dus een prima week met (vrij) hoge temperaturen en tot vrijdag blijft het droog. Daarna komt er regen. Ik zie u nu al denken he bah regen. Die neerslag is echt hard nodig voor de natuur. Of het ook tot onweer gaat komen is nog niet bekend. We mogen niet mopperen over het huidige droge scenario. In de Lage Landen is het namelijk niet zo vaak langdurig droog.

Omegablokkade zorgt voor mooi weer

hogedruk zondag
Dit is onze vriend de komende dagen. Een krachtig hogedrukgebied boven de Noordzee. Hiermee is een omegablokkade tot stand gekomen.

Hoewel de stroming noordelijk blijft warmt de lucht steeds verder op en wordt dus ook droger. Dat komt omdat de aanvoerrichting oorspronkelijk uit het zuiden komt. Dus vanuit het zuiden wordt vrij warme lucht om het hogedrukgebied (volg de pijltjes op de kaart) op hoogte naar het noorden gepompt en deze komt dan met een noordelijke stroming onze kant op.

Temperatuur op 850 hPa (1499 meter hoogte)

hoogtetemperatuur
U ziet hier prachtig de blokkade op hoogte. Denk maar weer even aan de pijltjes die ik denkbeeldig aangeven heb op het 1e weerkaartje. Ook de neerslaggebieden gaan met een grote boog om het hogedrukgebied heen.

Er is lokaal in dit gebied wel regen mogelijk (lokaal in zuidelijk Frankrijk) maar globaal genomen is het in een groot gebied droog. Zie ook hoe koude lucht Rusland in gepompt wordt. (blauwe kleuren) Ik noem dit Yin en Yang. Is het bij ons mooi weer dan is het elders minder mooi. De natuur zoekt hierin een soort balans.

Nu begrijpt u waarschijnlijk ook waarom het ook bij een noordelijke stroming vrij warm kan worden. Behalve direct aan zee, vooral aan de noordkust in deze situatie maar dat spreekt voor zich. Hoe dieper landinwaarts, hoe warmer.

Dinsdag 20 graden

temperatuur dinsdag GFS
Maandag wordt het al aangenaam met een middagtemperatuur tot 18 graden, dinsdag stijgt het kwik nog iets verder. Plaatselijk 20 graden. Met de grootste kans daarop in de zuidelijke helft van de Benelux. In het noorden van Nederland blijft het kwik steeds wat achter door invloed van de zee en in de Ardennen is het ook wat koeler wat uiteraard komt door de hoogteligging. Tot vrijdag blijft het hoogstwaarschijnlijk droog en vrij warm en de zon zien we overuren maken.

Vanaf vrijdag wisselvalliger en kans op regen

lagedruk vrijdag

Vrijdag komt er een hele andere setting op de weerkaarten. Het hogedrukgebied is helemaal opgeschoven naar de Balkan en lagedrukgebieden bereiken onze omgeving. In eerste instantie wordt de stroming zuidwestelijk zodat de temperatuur nog op niveau kan blijven maar er zijn ook al berekeningen die een koelere noordweststroming laten zien.

Hoe dan ook de kans op een wisselvalliger en natter weerbeeld neemt fors toe. Of dit beperkt blijft tot wat plaatselijke buien of een langere periode met regen is nu nog niet duidelijk. Eerst gaan we nog genieten van mooi lenteweer!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken