Scherpe verschillen in temperatuur

Gisteren mochten we in vele delen van de Benelux nog maxima noteren vlot boven de 15°C. De invloed van een hogedrukgebied zoals hieronder reeds besproken is hier de drijvende kracht geweest. Met de toenemende invloed van depressies in het noorden van Europa moet het hogedrukgebied wijken naar de Atlantische Oceaan en komt de weg vrij voor zwaarbewolkte periodes.

Onderstaande weerkaart toont de actuele situatie op 30 maart 2012 (16:30). We zien dat de Benelux bedekt wordt door een dik pak wolken waardoor het kwik een heel stuk moet inleveren tegenover gisteren. Op de tweede weerkaart ziet u de temperaturen die met deze bewolking gepaard gaan. In 24 uur tijd is het kwik op sommige plaatsen meer dan 8°C gezakt (zie grafieken).

Grens van bewolking en zonneschijn (weerkaart 1)

scherpe grens temperatuur

Verschillen in temperatuur door mistvelden (weerkaart 2)

verschillen in temperatuur

Bron: infoclimat.fr

Dit weekend blijven de maxima dan ook eerder aan de normale kant met vooral vanaf zondagnacht kans op nachtvorst. Het weer tijdens de Ronde van Vlaanderen kan u hier raadplegen. Na het weekend draait de stroming naar noord tot noordoostelijke richtingen en wordt het op 1499 m flink kouder. Het is dan niet geheel uitgesloten dat er woensdag of donderdag (winterse) neerslag in de vorm van aprilse grillen gaat vallen. Brrr..

Bronnen kaartjes: infoclimat.fr en sat24.com

Lees ook eens:

Nachtvorst in april en de eerste 20 graden in zicht

De afgelopen dagen hadden we regelmatig te kampen met nachtvorst. Op enkele plekken in het oosten van Nederland en de Ardennen kwam het plaatselijk zelfs tot matige vorst op neushoogte. Uiteraard is het bij vorst in het lenteseizoen steeds oppassen voor...

YoniLees dit artikel >
Zacht lenteweer in aantocht!

De afgelopen dagen verliepen zeer zonnig in de Benelux, maar wel iets te fris voor de tijd van het jaar. De temperaturen schommelden vaak rond 10 graden, waar we normaal recht hebben op 12-13 graden. Daar wordt aan gewerkt. Vanaf zondag halen we 18 tot...

Matthias BarbierLees dit artikel >