Paasvakantie start snipverkouden

Wat een heerlijk weer hebben we de afgelopen 8-12 dagen kunnen beleven in de Benelux. Op veel plaatsen werd het iedere dag warmer dan 15°C en op de zandgronden van de Kempen konden we meermaals 20°C noteren. Merk trouwens ook op dat het gedurende 2 weken zo goed als droog bleef en er dus opnieuw nood is aan een malse regenbui. De maand maart loopt zo stilaan op zijn einde en de nieuwe maand april belooft alvast deze wensen te vervullen.

Na de eerste lentezon

Vandaag profiteren we van de laatste invloeden van het hogedrukgebied nabij de Britse Eilanden. Vanaf morgen worden depressies in het noorden van Europa belangrijker en zal het weerbeeld onderhevig zijn aan deze grootschalige weersystemen.

De onderstaande weerkaart toont in eerste instantie de stabiele omgeving waarin we ons vandaag bevinden, maar de tweede weerkaart toont de situatie op woensdag 4 april. We zien dat het hogedrukgebied in kracht afneemt en een steeds westelijkere positie inneemt op de Atlantische Oceaan. Dit zet de poort open voor polaire luchtmassa’s met de typische Aprilse grillen.

luchtdruksituatie maart 2012

luchtdruksituatie april 2013

Beide weerkaarten laten de luchtdruksituatie zien op 500hPa, maar op iets lager niveau (850 hPa/1499 m) zien we de instroom van koudere lucht pas echt goed. Het is dan ook niet onmogelijk dat er volgende week woensdag of donderdag winterse neerslag gaat vallen in de Ardennen met een kortstondige accumulatie van enkele centimeters sneeuw.

koude luchtsoort in april

paasvakantie start snipverkouden

Paasvakantie start snipverkouden

Het wordt duidelijk dat er vanaf 1 april 2012 een ander weerbeeld geprogrammeerd staat. De zachte temperaturen met de vele uren zonneschijn behoren dan eventjes tot het verleden en in de nacht en ochtendperiode kan het vooral in het oosten licht tot matig gaan vriezen. Voor de vele bloemen en bomen betekent dit dus geen goed nieuws. Wat er na de tweede week van de paasvakantie staat te gebeuren is nog onzeker. Waarschijnlijk verdwijnt de wisselvalligheid opnieuw en wordt het weer wat zachter.

Bronnen kaartjes: meteociel.fr

Lees ook eens:

Nachtvorst in april en de eerste 20 graden in zicht

De afgelopen dagen hadden we regelmatig te kampen met nachtvorst. Op enkele plekken in het oosten van Nederland en de Ardennen kwam het plaatselijk zelfs tot matige vorst op neushoogte. Uiteraard is het bij vorst in het lenteseizoen steeds oppassen voor...

YoniLees dit artikel >
Zacht lenteweer in aantocht!

De afgelopen dagen verliepen zeer zonnig in de Benelux, maar wel iets te fris voor de tijd van het jaar. De temperaturen schommelden vaak rond 10 graden, waar we normaal recht hebben op 12-13 graden. Daar wordt aan gewerkt. Vanaf zondag halen we 18 tot...

Matthias BarbierLees dit artikel >