154

De komende dagen bepaalt een hogedrukgebied ons weer en mogen we rustig en meestal droog voorjaarsweer verwachten. Toch weten zwakke storingen een weg te vinden naar de Benelux, waardoor het weerbeeld niet altijd zonovergoten zal zijn. We moeten dus rekening houden met wolkenvelden en af en toe valt er al eens een spatje regen of een bui, al zal het meestal niet veel voorstellen. Zaterdagochtend is het nog koud met nachtvorst op veel plaatsen, maar de komende dagen verdwijnt de nachtvorst uit het weerbeeld. Ook overdag zou het kwik voorzichtig oplopen, met maxima rond of net boven de grens van 10°C.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Rustig en meestal droog voorjaarsweer

Vochtige zeelucht

De komende dagen bepaalt een rug van hogedruk het weerbeeld in de Benelux. Toch weten zwakke storingen de weg te vinden naar onze contreien en zit er vaak veel vocht in de onderste luchtlagen van de atmosfeer, waardoor we ook rekening moeten houden met wolkenvelden. De aangevoerde lucht komt immers vaak van over zee, waardoor er heel wat vocht opgepikt kan worden.

Koude start op zaterdag

Onder invloed van brede opklaringen koelt het tijdens de nacht naar zaterdag goed af, met op veel plaatsen lichte vorst. Enkel in het uiterste westen blijven de temperaturen positief. Zaterdag start de dag dus koud, met op sommige plaatsen (vooral in het zuiden) ook (aanvriezende) nevel en mist. Elders start de dag zonnig. Van over de Noordzee drijft er in de loop van de dag echter meer bewolking binnen. In België blijft het nog het langst zonnig, maar vooral in Nederland neemt daardoor de bewolking toe in de loop van de dag. Er staat weinig wind uit noordelijke tot noordwestelijke richtingen, en het kwik loopt op naar waarden tussen 6 en 10°C.

Zaterdagavond en tijdens de nacht naar zondag passeert een zwakke storing en neemt de bewolking overal toe. Er kan dan ook af en toe een spatje neerslag vallen, al zal dit niet veel voorstellen. Grote neerslaghoeveelheden worden niet verwacht. Door de bewolking moeten we geen nachtvorst meer verwachten en blijven de minima (m.u.v. de Ardennen) positief.

Vochtige lucht brengt meer wolken

Op zondag, en bij uitbreiding ook op maandag en dinsdag, krijgen we vaak aanvoer van vochtige zeelucht. Daardoor zal het weerbeeld niet altijd zonovergoten zijn, maar zouden er regelmatig ook wolkenvelden overtrekken. Tussendoor zou er ook nog wel ruimte zijn voor wat zonneschijn en verwachten we rustig en meestal droog voorjaarsweer. Op een enkel lokaal buitje na (vooral op dinsdag wanneer er een hoogtetrogje overtrekt), zou het meestal droog blijven. Het blijft ook zeer rustig, met weinig wind en temperaturen tussen 7 en 10°C op zondag en maandag, en tot 12°C op dinsdag.

Wat brengt de (middel)lange termijn?

Op de temperatuurpluim zien we dat het rustige en vaak droge weertype nog even lijkt aan te aanhouden. Tegen het einde van de week neemt de onzekerheid wat toe en lijkt de kans op wat neerslag groter te worden. De temperaturen vertonen een licht stijgende trend naar waarden tussen 10 en 15°C. Voorlopig lijkt zacht lenteweer nog niet meteen in zicht, al lijkt het ensemble op lange termijn daar wel stilaan naar te hinten. Kunnen we stilaan beginnen dromen van zonnig en zacht lenteweer? Zondag start immers de astronomische lente!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

8 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen