7 oktober 2022 - 4 min. lezen
55 reacties 55

Oktober is vaak de eerste echte herfstmaand, maar voorlopig is daar nog weinig sprake van. De afgelopen dagen verliepen op de meeste plaatsen overwegend droog en met veel zon. Ook de komende dagen blijft het rustige en droge najaarsweer aanhouden met weinig neerslag. Enkel in de nacht van vrijdag op zaterdag trekt een neerslagzone over de Benelux.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Blik op de Europese weerkaart

Een lagedrukgebied tussen IJsland en Scandinavië en een krachtig hogedrukgebied boven het Europese vasteland genereren een krachtige westelijke stroming met daarin verschillende storingen. De meeste storingen trekken ten noorden van de Benelux, maar in de nacht van vrijdag op zaterdag komt een koufront dichterbij en zorgt vervolgens ook voor regen.

Europese weerkaart voor vrijdagochtend

De zomer heeft ondertussen een heel groot deel van Europa verlaten. Enkel in het zuiden van Spanje kunnen nog tropische temperaturen voorkomen, maar elders langs de Middellandse Zee liggen de maxima tussen 20 en 25 graden . In het noorden van Europa is het reeds koel met maxima tussen 5 en 10 graden. Typische contrasten die ontstaan in de herfst!

Maxima voor vrijdag 7 oktober in Europa

Weersverwachting komende dagen

Vrijdag heeft opnieuw rustig najaarsweer in petto met veel zonneschijn en in de loop van de dag ook wat hoge wolkenvelden. In de avondperiode neemt de bewolking verder toe en vanaf middernacht trekt een neerslagzone van west naar oost over de Benelux.

Neerslagzone in de nacht van vrijdag op zaterdag

Zaterdag start nog met de restanten van de neerslagzone over het oosten van de Benelux, maar elders schijnt de zon al volop, behalve in het noorden van Nederland. Deze regio blijft gevoelig voor enkele buien. Elders ontstaan in de loop van de dag enkele onschuldige stapelwolken. De maxima doen het iets minder goed dan de afgelopen dagen en liggen tussen 11 en 15 graden. Er staat een zwakke tot matige wind uit noordwestelijke hoek.

Maxima volgens het Nederlandse weermodel op zaterdag 8 oktober

Ook zondag start met veel zonneschijn. In de loop van de dag kunnen enkele hoge wolkensluiers overtrekken of enkele onschuldige stapelwolken ontstaan. Ondertussen is de wind opnieuw gedraaid naar het zuiden waardoor iets zachtere lucht ons opnieuw bereikt. De maxima kunnen klimmen naar 13 tot 17 graden.

Maxima volgens het Duitse weermodel op zondag 9 oktober

Ook maandag start op de meeste plaatsen nog met zon, maar geleidelijk trekt een zwakke neerslagzone over de Benelux. De meeste neerslag valt in het noorden van Nederland, maar veel neerslag zit er niet in door de nabijheid van een hogedrukgebied. Na de passage van het front klaart het opnieuw op en draait de wind naar het noordwesten. Voor de neerslagzone kan het maandag nog goed opwarmen en kunnen de maxima klimmen naar 17 à 18 graden. Elders blijft het koeler met maxima rond 15-16 graden.

Verwachte temperaturen volgens het Duitse weermodel op 10 oktober

Ook dinsdag start op de meeste plaatsen zonnig, maar wel vrij fris. Lokaal is grondvorst niet uitgesloten. In de loop van de dag ontstaan opnieuw enkele stapelwolken, maar het blijft overal zo goed als droog. De maxima liggen opnieuw iets lager en schommelen rond 15 graden. Er staat weinig wind. Ook in de nacht naar woensdag kan het goed afkoelen en is lokale nachtvorst of grondvorst niet uitgesloten.

Verwachte temperaturen volgens het Duitse weermodel op 11 oktober

Weersverwachting langere termijn

Vanaf donderdag en zeker vanaf vrijdag nadert een lagedrukgebied onze contreien. Het wordt wisselvalliger en ook winderig. Onderstaande weerkaart van het Amerikaanse weermodel toont dit goed aan door de dicht bij elkaar gelegen lijnen van gelijke luchtdruk.

Wisselvallige weerkaart voor 15 oktober

Ook in de weerpluim van het Amerikaanse weermodel is deze overgang vanaf donderdag/vrijdag goed te zien. Ook de twee neerslagzones voor de komende vijf dagen zijn goed te zien. Het blijft dus voorlopig nog rustig en droog najaarsweer (afgezien van enkele neerslagzones in de nacht), maar vanaf midden oktober wordt het beduidend wisselvalliger en neemt de wind in kracht toe.

Weerpluim van het Amerikaanse weermodel

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

2 dagen geleden - 5 min. lezen
27

Donderdag regen en veel wind, maar hoeveel?

20 februari 2024 - 4 min. lezen