Restanten van orkaan Kirk kunnen voor een waterballet zorgen

Op dit moment ligt het systeem nog op de Atlantische Oceaan, maar geleidelijk wordt Kirk opgenomen in de straalstroom en begint de transitie van tropische cycloon naar een extra-tropische cycloon. Dit wil zeggen dat het systeem frontale structuren krijgt. Deze zouden woensdag en donderdag over de Benelux trekken met lokaal veel regen, al is er wel nog steeds veel onzekerheid.
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Kirk als Major Hurricane op de Atlantische Oceaan
De afgelopen dagen was Kirk op de Atlantische Oceaan een orkaan van categorie 4. Dat is de op een na hoogste schaal met gemiddelde windsnelheden van 209-251 km/u. Gelukkig heeft dit systeem geen land getroffen, al kunnen de golven wel de kusten van Amerika én Europa bereiken en zorgen voor gevaarlijke muistromen en golven. Onderstaand satellietbeeld is een opname van toen de storm op zijn hevigst was. Er is duidelijk een oog zichtbaar in het midden (door de dalende beweging van de lucht), omringd door diepe convectie.

Als we het meest recente satellietbeeld onder de loep nemen, dan zien we dat het systeem duidelijk is verzwakt, hoewel de luchtdruk nog steeds vrij laag is. Het oog is verdwenen en er is duidelijk schering aanwezig uit het zuidwesten (de meeste wolken worden richting het noordoosten geblazen). Ook is de convectie duidelijk minder hevig door het koelere zeewater én sijpelt er geleidelijk drogere lucht in, ook aan de zuidwestelijke flank (weinig wolken). Het einde voor orkaan Kirk begint dus te naderen.

Extra-tropische transitie
Tijdens de overgang van een tropische storm naar een extra-tropische storm, of een “normaal” lagedrukgebied voor onze gebieden, ontstaan er frontale structuren. Een van de kenmerken van een tropische cycloon is immers het gebrek aan duidelijke frontale structuren. Op onderstaande afbeelding is een toename in deep layer shear, of dus schering te zien. De voorbije dagen verbleef het systeem in een omgeving met lage schering (groene kleuren), maar nu niet meer. Dit is te merken aan de rode kleuren. Daardoor zwakt het systeem ook steeds verder af.

Vervolgens trekt het systeem de komende dagen verder richting het noordoosten (door de straalstroom) en bereikt vanaf dinsdagavond/woensdag dan ook Europa. Hoewel het systeem géén orkaan of tropische cycloon meer is, kan het wel nog steeds veel wind veroorzaken of regen. Europa krijgt dus de restanten van Kirk, maar het is géén orkaan meer.

Woensdag en donderdag veel regen?
Zoals in de verwachting hierboven staat van het NHC, trekt het systeem richting de Benelux. Dit laten meerdere weermodellen zien en dat heeft dan ook zijn effect op de weersverwachting voor die periode. De weermodellen laten op vrij korte tijd veel neerslag zien en daarbij kan het ook tot een stevige wind komen. Het Europese weermodel laat op 24 uur tijd in een strook van Kortrijk tot Groningen neerslagtotalen zien van 50-80 mm. Dit zou ongetwijfeld problemen opleveren.


Niet alleen het Europese weermodel, maar ook het Amerikaanse weermodel laat veel neerslag zien. Ook daar loopt de totale neerslagsom op tot boven 50 mm op 24 uur, met tot en met donderdagmiddag ook ruim 60-70 mm op grote schaal. Het Duitse weermodel laat ook veel neerslag zien, al ligt de totale hoeveelheid daar iets lager.

Hoewel beide hoofdmodellen het dus eens zijn, is er wel nog onzekerheid. Een kleine verschuiving kan immers voor een droger weerbeeld zorgen. Het Britse en Canadese weermodel laten de meeste neerslag ten zuiden van de Benelux blijven (met dus minder neerslag in de Benelux). Daarnaast is er ook kans op felle rukwinden. Deze kunnen pieken tot 80 km/u, of zelfs nog iets meer, maar dan vooral in het oosten van de Benelux. Echter, ook dit is sterk afhankelijk van de precieze trektrichting van het systeem.

Hoe dan ook, het wordt woensdag en donderdag opletten geblazen voor dit systeem. We houden de weerkaarten dan ook goed in het oog en updaten jullie, zoals gewoonlijk, via onze sociale mediakanalen.