29 januari 2019 - 3 min. lezen 1473 reacties

Weermodellen zijn het al enkele dagen met elkaar eens. Een sneeuwzone, verbonden aan een lagedrukgebied, trekt in de nacht van dinsdag op woensdag over de Benelux. Via de fijnmazige weermodellen zoals AROME, HARMONIE, WRF en HIRLAM is duidelijk dat de sneeuwhoeveelheid voor België het grootst is. Sommige berekeningen gaan van 5 tot 10 cm over een brede regio in België.

Liefhebbers van het witte goud in Nederland moeten wellicht tevreden zijn met een mindere hoeveelheid. Desalniettemin staat vast dat de ochtendspits op veel plaatsen flink verstoord zal worden door het winterweer.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Lokaal 5 tot 10 cm verse sneeuwval

Tijdens de avondperiode op dinsdag nadert een lagedrukgebied het noorden van Frankrijk. Daaraan verbonden bevinden zich meerdere storingen die elk op hun beurt sneeuwval veroorzaken. Waar enkele dagen de voorkeur voor de meeste sneeuw gereserveerd was voor het westen van België zien we nu een geleidelijk verschuiving van de hoogste sneeuwhoeveelheid naar het centrum van België.

Diverse weermodellen berekenen vanaf middernacht tot en met woensdag in de voormiddag lichte tot matige sneeuwval. In de provincies Henegouwen, Oost-Vlaanderen, Vlaams- en Waals-Brabant kan op die manier gemakkelijk 5 cm sneeuw vallen. Vanwege deze hoeveelheid en de ongelukkige timing in de ochtendspits is een level 2 bij NoodweerBenelux zeker aan de orde!

sneeuwval nacht van dinsdag op woensdag
Level 2 waarschuwing actief voor sneeuwval tijdens de nacht van dinsdag op woensdag.

Wanneer wordt het droger?

De sneeuwzone verplaatst zich heel langzaam vanuit het zuiden naar het noorden. Dat betekent dat de sneeuwval pas zal verminderen voor België in de namiddagperiode. Wat lichte sneeuw blijft mogelijk voor de noordelijke provincies van BE, maar de focus komt in de namiddag en avond voornamelijk te liggen op Nederland. Volgens de laatste weermodellen valt er daar beduidend minder sneeuw.

licht positieve temperaturen op woensdag
Overdag lichte dooi waardoor het sneeuwdek iets zal afsmelten.

Belangrijk om te melden in deze weersverwachting is dat er op woensdag ook dooi zal ontstaan door de licht positieve temperaturen die in de loop van de dag worden bereikt. Vooral het uiterste westen en de kustregio moeten in de voormiddag reeds rekening houden met het afsmelten van het sneeuwdek en enkele winterse buien vanaf de Noordzee. Elders in het binnenland blijft de dooi beperkt en de schade aan de sneeuwlaag eveneens. Het weerbeeld leent zich dus uitstekend om een mooie sneeuwman neer te zetten.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken