Paasvakantie weersomslag: regen en onweer in Frankrijk en Noord-Italië

Wie de Paasvakantie in Frankrijk en Italië doorbrengt, houdt best het weer in het oog want de weergoden gaan lol trappen. Een markante weersomslag is op komst. Dat is te wijten aan het destabiliseren van de hogedrukblokkade boven West-Europa, het terugkeren van een positieve NAO in de Atlantische oceaan, en de lage druk die zich boven het oosten van Frankrijk en Noord-Italië ontwikkelt.
Ook Frankrijk baadde net als de Benelux in milde lentetemperaturen maar daar komt in de week van Pasen een einde aan. In grote delen van Europa klimt de lente deze paasvakantie wel nog naar een piek. Op zaterdag flirt het kwikt in België zelfs met 25 graden (lokaal).
Ook in Spanje schittert de zon nu even in een staalblauwe lucht, tussen Iberisch storm- en regenweer door.
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube

Onweer in Frankrijk en Italië
De eerste regenzones in Frankrijk dienen zich aan op zaterdag 12 april, eerst in Bretagne, en dan schuift de zone op naar het oosten. Noord-Italië en de Côte d’Azur ontsnappen niet aan deze uitbraak van regen en onweer. De dagen die erop volgen, zie kaarten hieronder, tonen hoe de verschillende neerslag- en onweerszones evolueren.


De zwaarste regen (soms tot meer dan 10 mm per uur) valt in het oosten van Frankrijk en het noorden van Italië tussen 14 en 16 april. Op 14 en 15 april breidt het regenfront zich ook uit over het oosten van de Benelux.


Op donderdag 17 april trekt de onweerszone weg naar het oosten, en komt er een droger intermezzo, hoewel er dan op de oceaan een nieuw front op de loer ligt.
Lage druk boven Noord-Italië wordt soms ook toegeschreven aan een Genualaag, lees er meer over hier, een fenomeen dat op haar beurt ook de mistral beïnvloedt.


Weer Pasen 2025

De geschetste weersverschuiving is het resultaat van de hogedrukblokkade die het eindelijk voor bekeken houdt.
Einde hogedrukblokkage
Nu ligt er nog even een hogedrukblokkade boven West-Europa (maar niet Spanje, daar wordt het dit weekend al slecht weer), die het lenteweer uitzonderlijk lang in stand hield. Maar deze dreigt nu op te schuiven naar Centraal-Europa, waardoor de wind, die uit het noorden werd aangeblazen, zal draaien en uit het zuiden zal aanwaaien en warmere, vochtigere lucht meebrengen. Maar ook weersfronten rijden mee op de zuidelijke luchtstroom uit de Atlantische Oceaan.
- Benelux: de hogedrukblokkade houdt stand tot minstens zaterdag: tot 25 graden!
- Grote depressie op weg naar Spanje.
Positieve NAO in de maak
We zien op weerkaarten ook dat de negatieve NAO langzaamaan keert naar een meer positieve NAO. Hoge druk ontwikkelt zich opnieuw ter hoogte van de Azoren en lagedruk boven IJsland. Dit is het normale patroon op de noordelijke Atlantische Oceaan, en de aandrijfmotor achter het ‘typische’ Europese weerbeeld waarbij het noorden eerder wisselvallig en het zuidwesten warm en mooi is.
- Hier meer over de negatieve NAO die de Benelux op zonnig weer trakteerde.
We behoeden ons er wel een beetje voor termen zoals ‘normaal’ te snel in de mond te nemen. In het huidige scenario van klimaatverandering is niet altijd duidelijk wat de norm is. Dat heeft de maand maart, een van de droogste ooit, aangetoond.

