Zomerse temperaturen mogelijk op zaterdag, maar weersverandering op komst

Een geblokkeerd weerpatroon met een nabijgelegen hogedrukgebied zorgt al lange tijd voor droog en vrij zacht lenteweer in de Benelux. Komende zaterdag lijkt dit tot een maximum te komen met dan mogelijk lokaal zomerse temperaturen (25°C). Deze opstoot van zachte lucht is wel de voorbode van een markante weersverandering die volgende week voor wisselvallig weer zal zorgen.
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Langdurig droog en zacht door hogedrukblokkade
Het is dagelijks in het nieuws: het is bijzonder droog in de Benelux. Maart was zelfs record droog, er viel amper neerslag van betekenis. De reden daarvoor is een krachtige hogedrukblokkade die al meer dan een maand ons weerbeeld domineert. Een blokkade (ook wel atmosferische blokkade genoemd) is een fenomeen waarbij een bepaald weerpatroon langdurig op dezelfde plek blijft hangen. Hierdoor verandert het weer amper of heel traag, soms dagen tot zelfs weken aan een stuk.
Onderstaande kaart toont de luchtdrukafwijking tussen 20 februari en 6 april en toont mooi het geblokkeerde patroon. De luchtdruk lag over deze periode gemiddeld 5 hPa hoger dan normaal ten noorden van de Benelux. De wind kwam in onze contreien daardoor veelal uit het oosten en was droog/zacht. Neerslag van betekenis moeten we in deze tijd van het jaar niet verwachten als de wind uit het oost-noordoosten waait.

Spanje en Portugal kregen, zoals ook regelmatig in het nieuws, een heel ander weer door de blokkade. Een rondtollend stationair lagedrukgebied ten westen van het Iberisch Schiereiland zorgde daar voor koel weer en veel regen. Hieronder is dat eveneens mooi te zien met Spanje en Portugal als een groot gebied met koeler weer dan normaal in maart en ook betrekkelijk natter.

Zacht lucht zorgt mogelijk voor zomerse temperaturen op zaterdag
Hoelang houdt de blokkade nu nog stand? Wel het lijkt ondertussen wel duidelijk dat de hogedrukblokkade aan zijn laatste dagen bezig is. Komend weekend, vanaf zondag, evolueren we naar een ander weerbeeld met meer invloed van lagedruk. Maar tot dan blijft het droog en vaak zonnig door de nabijheid van hogedruk.
Op nadering van het lagedrukgebied (een krachtige hoogtetrog vanaf het westen) krijgen we zaterdag de apotheose van het lenteweer. Met een diepe zuidoostelijke luchtstroming zal de aangevoerde lucht fors opwarmen.

Verschillende weermodellen tonen voor zaterdag maxima tot 25°C. De kans op deze zomertemperaturen is het grootst in Nederlands en Belgisch Limburg, vooral omdat een föhn-effect van de Ardennen hier de temperaturen nog een extra boost kan geven. Maar ook elders in de Benelux wordt zaterdag een zeer zachte lentedag met 20-24°C. Misschien wel het moment om de barbecue een eerste keer aan te steken?

Lagedrukgebied schuift dichterbij: weersverandering komt eraan
Wie houdt van droog, zonnig en zacht lenteweer profiteert de komende dagen dus best optimaal. Vanaf zondag tonen de weermodellen een (gestage) weersomslag. Een krachtig lagedrukgebied ingebed in een hoogtetrog schuift vanaf zondag over de Atlantische Oceaan dichterbij. De wind draait naar het zuidwesten en uit deze hoek wordt de aangevoerde lucht vochtiger en wat minder zacht. Tegelijk zorgt de lagedruk (voorzijde met positive vorticity advection – PVA) voor de nodige onstabiliteit en dynamiek waardoor er buien kunnen gevormd worden. Afhankelijk van waar de trog precies terecht zal komen schuiven de meest vochtige luchtmassa’s over ons heen (zeer wisselvallig weer) of net ten oosten van ons (vooral veel neerslag in de Alpen, droger bij ons).


In de Alpen zal deze omslag resulteren in veel neerslag vanaf het zuiden. Voor de gletsjers lijkt dat alvast een zegen te kunnen worden, want voorlopig ligt er bijzonder weinig sneeuw om de zomer in te gaan.
Ook voor de boeren in de Benelux lijkt een overgang naar meer wisselvallig weer geen negatieve zaak. De bodem kan wel weer wat vocht gebruiken!