212

Dit weekend genieten we nog van rustig en droog voorjaarsweer. Onder invloed van brede opklaringen kan het ‘s nachts nog goed afkoelen met algemene nachtvorst. In de loop van volgende week komt de straalstroom op gang en evolueren we naar wisselvallig en winderig weer. Op donderdag zien de weerkaarten er dynamisch uit met zelfs kans op de eerste “storm” van dit jaar.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Rustig en droog weekend

Zonnig op zaterdag, meer wolken op zondag

Dit weekend kunnen we nog profiteren van rustig en droog voorjaarsweer. Overdag liggen de temperaturen rond een +6 à +7°C op veel plaatsen en ‘s nachts duikt het kwik onder invloed van brede opklaringen tot onder het vriespunt. We krijgen dan overal algemene nachtvorst, met uitzondering van het Waddengebied.

Vooral op zaterdag kunnen we ook profiteren van veel zonneschijn. Op zondag zou er stilaan meer bewolking binnendrijven. Het is bovendien ook zeer rustig weer met weinig wind.

Overwegend droog op maandag en dinsdag

Maandag en dinsdag krijgen we te maken met meer bewolking. Op veel plaatsen zou het dan droog blijven, al is een lokaal spatje regen of een bui niet uitgesloten. Grote neerslaghoeveelheden worden er echter niet verwacht. De maxima schommelen dan tussen +6 en +10°C.

Wisselvallig en winderig

Straalstroom komt op dreef

Vanaf woensdag verandert het weer en wordt het wisselvallig en winderig. De straalstroom trekt zich op gang en richt z’n pijlen stilaan op de Benelux. Dat betekent dat het weer veel dynamischer wordt en we opnieuw onder invloed komen van lagedrukgebieden en bijbehorende regenzones. Die zouden passeren in de loop van woensdag en donderdag. In de zuidwestelijke luchtstroming wordt het ook wat zachter en door de bewolkte nachten verdwijnt de nachtvorst uit het weerbeeld.

Woensdag trekt de straalstroom zich op gang. Cyclogenese zorgt voor de uitdieping van een (storm)depressie aan de linkeruitgang (LU) en rechteringang (RI) van de jetstreak.

Eerste storm op komst?

Tijdens de nacht naar woensdag en op donderdag overdag zou er bovendien ook veel wind komen te staan. Het is nog afwachten hoe fel de wind uiteindelijk zal uitpakken, maar op basis van de huidige weerkaarten lijken de rukwinden toch fors te kunnen uithalen, met gemiddeld zo’n 6 à 7 beaufort landinwaarts en tot 9 beaufort in de kustgebieden. We zullen deze situatie de komende dagen goed moeten opvolgen, want de kans bestaat dus dat we met de eerste storm van 2021 te maken zullen krijgen!

Wat brengt de (middel)lange termijn?

De temperatuurpluim toont ons dat het wisselvallige weer volgende week aanhoudt. De nachtvorst verdwijnt en overdag stijgen de temperaturen tot een graad of 10. Op de lange termijn heerst er nog heel wat onzekerheid.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken