7 november 2014 - 2 min. lezen 8 reacties

Op dit moment zien we een bijzonder fenomeen in het zuiden van Europa (meer bepaald de regio rond Sicilië). Een depressie heeft er zich tot een orkaan van eerste categorie ontwikkeld. Voornaamste reden voor deze médicane (samentrekking van Middellandse Zee en hurricane) is de interactie tussen het warme zeewater (24-25°C) en de koude bovenluchten op 5500 meter (500 hPa). Door de sterke uitwisseling van deze diverse luchtsoorten ontstaan onweersbuien met flink wat energie die in de betrokken regio voor noodweer zorgen.

Orkaan teistert Italië (details)

In principe gebeurt het wel vaker in het najaar dat diepe depressies (sub)tropische eigenschappen aannemen in het Middellands Zeegebied. De interactie met polaire lucht (koud) is hier de voornaamste lucifer van een médicane. De reden waarom we de term ‘orkaan’ gebruiken is omdat er op dit moment windsnelheden worden gemeten in de buurt van 40 tot 45 knopen. Omgerekend in kilometer per uur is dat zo’n 80 km/h als constante windsnelheid. Net rond het oog van de depressiekern lopen de windstoten veel hoger op, richting 70 knopen.

orkaan regio malta

Levensduur van deze orkaan

De komende uren zal deze (sub)tropische storm richting het oosten opschuiven. Geleidelijk is het ook onderhevig aan desactivatie waardoor het eerder een probleem van veel regen lijkt te worden in de ruime regio rond Griekenland. Sommige regio’s mogen daar tot wel 100 mm neerslag in 24 uur tijd verwachten.

orkaan teistert italië
Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

1 dag geleden - 5 min. lezen
27

Donderdag regen en veel wind, maar hoeveel?

5 dagen geleden - 4 min. lezen