0

Amper een maand geleden werden grote delen van Griekenland geteisterd door storm Daniel. Dankzij de opstuw van vochtige en warme lucht uit de Middellandse Zee werden neerslagsommen gemeten tot ruim 500 mm. De nieuwste weermodellen komen nu opnieuw voor een kletsnat intermezzo met in het binnenland van Griekenland extreme neerslagsommen tot 400 mm. De regio likt nog haar wonden van het vorig noodweer, dus het is opnieuw vrezen voor extra harde beelden!

Hoogtelaag nabij Griekenland

Op de weerkaarten zien we de setting voor noodweer opnieuw ontstaan in het zuidoosten van Europa. Een hoogtelaag gevuld met koudere lucht op enige hoogte blijft stationair boven Griekenland. Door de nabijheid van hogedrukgebieden kan het lagedrukgebied geen kant op. We moeten dus opnieuw rekening houden met onweersbuien en torrential rains. Deze hevige neerslag blijft dan vaak aangroeien in heuvelachtige gebieden met modderstromen en overstromingen tot gevolg.

Op de weerkaarten van het Amerikaans weermodel GFS zien we de configuratie ontstaan die noodweer kan veroorzaken. Nabij Ierland bevindt zich stormdepressie Agnes met aan de rechterzijde hogedrukgebieden. Een klein maar krachtig hoogtelaag bevindt zich boven Griekenland.
Wanneer we kijken naar de cumulatieve neerslagsom tot en met donderdag 28 september 2023 zien we opnieuw pieken tot 400 mm in de heuvelachtige gebieden. Richting het zuiden van Griekenland zou er minder neerslag vallen volgens de weerkaarten.
  • Gebruik de zoekfunctie bovenaan de site voor meer antwoorden op jou vragen!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken