23 december 2020 - 4 min. lezen
21 reacties 21

Na een aantal zeer zachte en natte dagen in de Benelux stroomt op donderdag beduidend frissere lucht binnen. Dit alles nadat een koufront dat meerdere uren over het noorden van Nederland sleept naar het zuiden trekt. Na de passage van dit front draait de wind van het zuidwesten naar het noorden. Daarbij komt er donderdag veel wind te staan in de loop van de nacht en ochtend flink aan om te zorgen voor een winderige aanloop naar Kerst, vooral aan zee. Bovendien komen er op donderdag vanuit het noorden buien opzetten, die mogelijk een winters tintje kunnen hebben.

Yes! Onze crowdfunding voor de eigen app is live! 📣

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Koufront

Op deze begrenzing van de warme en koude lucht is plaatselijk al ruim 25 millimeter aan neerslag gevallen. In het uiterste noorden van Nederland werd het daarbij niet warmer dan 6 of 7 graden, terwijl het in de rest van de Benelux op uitgebreide schaal 11 tot lokaal 13 graden is geworden. Vanaf middernacht zal het front zich langzaam naar het zuiden verplaatsen, waarbij de wind plotseling draait van het zuidwesten naar het noorden.

Op de weerkaart voor donderdag om 06 uur van AROME is het koufront duidelijk te zien door de winddraaiing. Vooral aan de kust kunnen de windstoten net na de passage flink uithalen, mogelijk tot lokaal 80 à 90 km/h. (Meteociel)

Tijdens de passage van het koufront in de nacht en ochtend moet rekening gehouden worden met een scherpe daling van de temperatuur. Binnen het uur kan het meerdere graden afkoelen als de koude lucht terrein wint. In het noordoosten van Nederland komt de koude lucht al wat eerder binnen. Hierdoor kan daar vannacht naast regen ook wat korrelhagel vallen. Misschien op een enkele plek ook een kletsnatte sneeuwvlok.

Er staat donderdag veel wind, vooral in de kustgebieden. Daar kunnen de windstoten na de passage van het front oplopen van 65 tot lokaal 90 km/h met het zwaartepunt voor de Vlaamse kust. Elders in de Benelux blijven de windstoten beperkt tot 60 km/h bij de passage van het front. Maar de wind is wel duidelijk aanwezig.

Later guur met (winterse) buien

Er staat de complete donderdag veel wind. In het binnenland staat er op meerdere plekken een vrij krachtige wind (5 Beaufort) met windstoten tot zo’n 65 km/h. Aan de kust kan mogelijk een harde of zelfs stormachtige wind (7 à 8 Beaufort) worden bereikt. Daar zijn vooral tijdens buien, later in de middag en in de avond, windstoten mogelijk van opnieuw zo’n 80 km/h.

Overal in de Benelux staat morgen een stevige wind, aan de kust kan er zelfs sprake zijn van zware windstoten. (ICON)

Hoewel het einde van de ochtend en de eerste helft van de middag op veel plekken droog lijken te verlopen, komen er later buien opzetten vanuit het noorden. Voor de Ardennen is het een ander verhaal, daar valt ‘s middags wel enige neerslag in de vorm van (natte) sneeuw. Mogelijk dat daar op de hoogste toppen zelfs een dun sneeuwdekje kan ontstaan.

Voor het einde van de middag en de avond zijn de meeste buien waarschijnlijk weggelegd voor de westelijke helft van de Benelux. Tijdens een wat zwaardere bui kan hier wat winters getinte neerslag uitvallen, zoals korrelhagel en/of natte sneeuw. In combinatie met temperaturen van maximaal 6 of 7 graden, zal dit na de zeer zachte periode van de afgelopen dagen wel eens guur aan kunnen voelen.

Al met al krijgen we op donderdag een dynamische aanloop naar Eerste Kerstdag. Er staat de hele donderdag veel wind met in de kustgebieden kans op zware windstoten. Vooral op Kerstavond vallen er voornamelijk in het westen buien met mogelijk een winters tintje. In de Ardennen kan er op de toppen zowaar een dun sneeuwdek ontstaan.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
4 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen