18

Zoals reeds sprake in dit artikel met onweerskansen, moeten we ook op zaterdag rekening houden met lokaal enkele buien die onweer kunnen veroorzaken. De hoogste kansen vinden we terug langs de Frans-Belgische grens, de minste kansen situeren zich in Nederland. Afhankelijk van de opwarming overdag wordt de onstabiliteit ook benut. Met de huidige bewolking is dat nog een belangrijk vraagteken. Ontstaan er toch onweersbuien op zaterdag, dan kunnen die fors zijn met veel regen op korte tijd.

Grote neerslagsommen mogelijk

Op basis van diverse weermodellen kunnen we besluiten dat er meerdere scenario’s mogelijk zijn tot veel neerslag en onweersbuien. Enerzijds kan het op zaterdag 4 juni flink gaan opwarmen met convectie die start boven Frankrijk. Deze buien trekken in de late namiddag en avond naar het noorden en kunnen in de gebieden langs de Frans-Belgische grens voor intense onweders zorgen.

Door zomerse maxima tot 25°C op zaterdag kan er volgens ICON voldoende onstabiliteit aanwezig zijn voor een onweer aan de Frans-Belgische grens.

Een ander scenario is dat de buienactiviteit beperkt blijft zaterdagavond en we moeten wachten tot een geadvecteerd complex uit het noorden van Frankrijk. Dit systeem bevat meerdere onweersbuien en zal uitstervend over een deel van België trekken. Eenmaal het systeem op zondag opnieuw wordt gevoed met zonneschijn, zal de activiteit overdag toenemen en de meeste neerslag veroorzaken boven Nederland. Twee uitéénlopende scenario’s maar met een stevige impact op de risico’s.

Bij het Duitse ICON zien we dan weer het ander scenario met vrij weinig animo boven België en activering van het onweercomplex boven Nederland. Dit is de situatie voor 14 UTC (16u).
Op basis van het Nederlands weermodel HARMONIE (KNMI) kan het lokaal erg nat worden. Neerslagvoorspellingen gaan richting 20 tot 50 mm.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen