4

We staan aan de voorzijde van een meerdaagse waarbij regen en onweer de hoofdrol zullen spelen. Dankzij een zuidwestelijke luchtstroming is de aangevoerde lucht ook nog eens warm en vochtig. Kortom, de ideale ingrediënten voor lokaal klank- en lichtspel. Opgelet bij onweersbuien, deze exemplaren zijn lokaal waardoor het in uw achtertuin best kan meevallen. Waar de buien wel losbarsten is het uitkijken voor hagel, heftige bliksemfrequenties en wateroverlast.

Fel onweer voor delen van Noord-Frankrijk

Op vrijdag 3 juni 2022 zien we de eerste onweerachtige schermutselingen ontstaan boven centraal Frankrijk. Vooral in de omgeving van Parijs en alles ten oosten ervan kan het onweer pittig zijn. Er is zo’n 1000 j/KG aan MUCAPE beschikbaar en de windschering neemt richting de avond verder toe richting het oosten. Beide factoren kunnen ervoor zorgen dat het geheel zich wat beter kan organiseren met mogelijk een onweercomplex (MCS) tot gevolg. Bij deze onweersbuien bestaat de kans op flinke hagel (>3 cm), windstoten en een hoge bliksemfrequentie. Richting de nachtperiode verdwijnt de meeste onstabiliteit in de atmosfeer en zal het complex geleidelijk uit elkaar vallen.

Onstabiliteit in de vorm van MUCAPE is vooral beschikbaar boven Frankrijk. Daar kan de combinatie tussen hogere temperaturen, onstabiliteit en windschering voor onweer zorgen.
Tijdens de avondperiode op vrijdag stijgt ook de onweerskans over het zuidoosten van België en Luxemburg. Wellicht in de vorm van enkele geïsoleerde onweersbuien, later door een meer gestructureerd gebied met bliksemontladingen.

Zaterdag en zondag (sterk) onweerachtig

Voor de details is het nog wat vroeg, maar weermodellen hinten op een onweerachtig en zwoel scenario in het weekend. Dankzij de nabijheid van een koudeput (koudere lucht op enige hoogte) kunnen zich makkelijk buien vormen overdag. Weermodellen sturen aan op flink wat neerslag op beide dagen. Ondanks de neerslag blijft de temperatuur eerder op niveau en halen we dagelijks de warme grens van 20°C. Deze hogere temperatuur fungeert als motor voor convectie en dus buien.

Op zaterdag 4 juni 2022 lijken de buien zich te gaan focussen op het westen van België. Elders rustige omstandigheden met eerder zomerse temperaturen tot lokaal 25°C.
Op zondag lijken de weermodellen te kiezen voor een meer structureel verhaal van buien en lokaal veel regen. De mate van opwarming zal bepalen of er ook onweer zal ontstaan.

Organiseer jij ook een evenement?

Door de wisselvallige vooruitzichten wordt onze weerdienst overspoeld met aanvragen van weerbewaking. Via [email protected] kan je informeren naar onze werkwijze en budget om je goed en gericht te informeren tijdens (extreem) weer. Opgelet: beperkte aanvragen meer mogelijk!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

2 dagen geleden - 3 min. lezen