3 juli 2015 - 3 min. lezen 2 reacties

Vandaag is er een nieuwe ronde mogelijk met forse onweersbuien. De onweders op donderdag hebben België grotendeels genegeerd. Vandaag, vrijdag 13 juli, zijn er opnieuw onweerskansen en denken we iets meer geluk te hebben doordat de temperatuur in het noorden van Frankrijk aardig aan het oplopen is.

Onweerskansen vrijdag 3 juli

onweer vrijdag 3 juli 2015

Volgens de laatste soundings (grafieken met extreem weer parameters) ligt de convectietemperatuur op 33 tot 35°C. Vanaf deze temperatuur worden luchtbellen geforceerd om de CIN te doorbreken. Daarna kan de aanwezige onstabiliteit in de vorm van CAPE gebruikt worden.

Eerste cellen = supercells

We gaan er geen doekjes omwinden, de set-up laat ook vandaag extreem weer toe in een groot deel van Noord-Frankrijk. Met een ideale set-up qua latente onstabiliteit (CAPE varieert tussen 1000 en 3000 joule per kilogram) in de vooravond en een toenemende windschering in de onderste niveaus van de atmosfeer kunnen buien roterende verschijnselen vertonen. We spreken dan over windhozen. Ook de weerdienst Estofex geeft een kans op tornado’s.

warning estofex 3 juli 2015

We zien op bovenstaande kaartje een level 1 en level 2 waarschuwing op de schaal. Een level 3 waarschuwing door Estofex is zeldzaam en wordt vandaag niet voorzien vanwege de onzekerheid in de weermodellen/weersituatie.

Vlaanderen en Nederland buiten schot?

De buien lijken zich te beperken tot het noorden van Frankrijk en de gebieden grenzend aan de Frans-Belgische grens. Logisch als je kijkt naar de extreem weer parameters die afnemen per kilometer naar het noorden. Het is weliswaar niet uitgesloten dat bij het ontstaan van een fors complex met onweersbuien (MCS) ook meerdere gebieden in de Benelux te maken krijgen met pittige buien.

Tijdstip van deze onweders

Mochten we precies kunnen voorspellen van waar het onweer zal ontstaan en hoe hevig het gaat zijn, dan mogen we rentenieren met NoodweerBenelux. We kunnen dat dus niet, niemand trouwens. We kunnen wel een tijdsvak geven van wanneer we de meeste kansen zien ontstaan. Voor deze vrijdag gaan we uit van een vrij laat uur: pakweg vanaf 17:00 kan het boven het noorden van Frankrijk beginnen borrelen. De eerste cellen zijn vanaf dan mogelijk.

Later in de avond schuiven ze richting noordwesten en kunnen ze ook het zuiden van West-Vlaanderen beïnvloeden. In geval van een onweerscomplex kan het onweer tot laat in de nacht aanhouden. Zo’n MCS heeft immers geen zonneschijn, instraling nodig om zichzelf in stand te houden.

Zaterdag ook hevig onweer?

Met festivals zoals Summerfestival en TW Classic op het programma is het voor de bezoeker belangrijk om te weten of dan ook hevig onweer mogelijk is. De details rond dit weerbeeld geven we vannacht mee en/of morgenochtend. Op dit moment (beschikbare data) lijkt de meeste kans op onweer gereserveerd voor het oosten van België en het oosten van Nederland.

De gebieden ten westen van Brussel – Antwerpen – Rotterdam komen algauw in een stabielere luchtsoort terecht. Bekijk de weersverwachting voor de komende dagen via het weer op locatie.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken