23 juni 2016 - 2 min. lezen 18 reacties

Terwijl het onweer op dit moment (00:17) nog sterk aanwezig is in de omgeving van de Benelux kijken we met argusogen uit naar de situatie op donderdag 23 juni 2016. De kansen op hevig onweer zijn wederom groot te noemen en deze keer meer gespreid over België en Nederland. Door de onzekerheid in de thermische factor moeten we ons beperken toe een eerste kleinschalige update. Vanaf wanneer we beschikken over de weerdata van GFS 00:00 kunnen we ook onze waarschuwingskaart gericht plannen.

Onweerskansen donderdag

Waarschuwingskaart 23 juni 2016

Op basis van de weermodellen GFS en HARMONIE werd een level 1 en een level 2 keuze gemaakt voor het grondgebied Benelux. In het binnenland van België en Nederland ontstaan deze voormiddag enkele brede opklaringen die in een onstabiele opbouw van troposfeer gaan resulteren in flinke regen- en onweersbuien. De kans op hagel (2-4) cm is daarbij aan de orde, vooral bij ‘jonge’ onweersbuien. Tevens berekenen weermodellen ook hevige windstoten bij dit type onweer. Windsnelheden van 80 tot lokaal 100 km/h zijn niet uitgesloten.

UPdate 12:50

Na doortocht van een actieve onweerszone over het westen van België en Nederland heeft het onweer zich verplaatst naar het oosten van de Benelux. Het is inmiddels onderhevig aan deactivatie en dat brengt een nieuw ‘probleem’ met zich mee. Er bevinden zich brede opklaringen boven Frankrijk in een zeer onstabiele omgeving met dynamiek aan de westflank van de opklaringen.

Voor het koudefront uit stijgen parameters zoals windschering wat de kans op stevig onweer later vanmiddag opnieuw sterk doet stijgen. Of er boven het oosten spontane convectie zal optreden is nog koffiedik kijken. Bij maxima rond 30/31°C lijkt de CIN daar doorbroken te worden. Kans op heftig onweer in die regio aldaar kan gepaard gaan met hagelstenen met diameter 1-4 cm, wateroverlast en stevige windstoten tot 100 km/h.

Voorlopig is er geen upgrade nodig naar een level 3 waarschuwing al moeten we toch de vingers aan de pols houden. Situatie kan kritiek worden indien de opklaringen boven Frankrijk nog enkele uren standhouden.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken