7 augustus 2021 - 2 min. lezen
24 reacties 24

Het weerbeeld in West-Europa is momenteel gedomineerd door een dominant lagedrukgebied boven het Verenigd Koninkrijk. Rond dit lagedrukgebied wordt met een zuidwestelijke tot westelijke luchtstroming eerder frisse lucht naar de Benelux gestuwd. Op zaterdag 7 augustus 2021 ontstaan in deze luchtsoort enkele pittige buien die gepaard kunnen gaan met onweer, hagel en windstoten. De buien trekken van zuidwest naar noordoost over de Benelux en kunnen ook indrukwekkende wolkenformaties veroorzaken.

Pittige buien tijdens de namiddag

Tijdens de voormiddag wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. Hierdoor stijgt de temperatuur tot de convectietemperatuur waardoor stapelwolken ontstaan. Tijdens de namiddag wordt de beschikbare onstabiliteit echter in de vorm van MUcape omgezet in buien. Dit proces lijkt het eerst te starten in het noordwesten van Frankrijk om zich vervolgens uit te breiden naar de rest van België. We kunnen deze onstabiele golf goed waarnemen dankzij de ‘Thompson-index’ die uitslaat in de namiddag over België en het zuiden van Nederland.

Op dit moment is er een lichte voorkeur voor de meest intense buien over de westelijke en centrale helft van de Benelux. Tegen de avondperiode schuiven de buien door naar het noordoosten waar ze ook geleidelijk aan kracht zullen verliezen. Er is op dit moment een brede level 1 waarschuwing actief voor België, Luxemburg en ook het zuiden van Nederland. Mogelijk werken we de waarschuwingskaart later vanavond nog bij met het oog op buien die later in de nacht boven Nederland zouden ontstaan.

Type onweer

Door de combinatie van onstabiliteit in de vorm van CAPE en een significante hoeveelheid windschering zullen de buien wellicht multicells worden. Dat betekent dat er lokaal veel regen op korte tijd kan vallen, hagel en windstoten mogelijk zijn. In gebieden waar er meerdere onweersbuien ontstaan is opnieuw 20 tot 40 mm mogelijk.

Type onweer op zaterdag 7 augustus 2021

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
22 Prognose

Zacht weer met af en toe neerslag

4 dagen geleden - 4 min. lezen