15 september 2016 - 2 min. lezen 5 reacties

De tropische temperaturen, de aanvoer van subtropische lucht uit het zuiden wordt vandaag bruusk onderbroken. Na enkele dagen met abnormaal warm weer komende we de komende dagen opnieuw terecht in een meer normaal weertype voor de tijd van het jaar. Geregeld enkele buien, temperaturen rond 21°C zullen hun opwachting maken vanaf het weekend. De overgang van hitte naar koeler weer zal boven de Benelux gepaard gaan met donder en bliksem. De hoogste onweerskansen situeren zich op aanstaande donderdag 15 september met een voorkeur voor het centrum en oosten van België, alsook de zone in het zuiden van Nederland.

Onweerskansen 15 september

Het moest er ooit eens van komen en het is uiteindelijk zover. Via een uit de kluiten gewassen stormdepressie in de Golf van Biskaje (zone ten westen van Bordeaux) wordt er onstabiele lucht richting België en Nederland getransporteerd. De CAPE die nodig is om onweersbuien te voeden klimt in de loop van de namiddag richting 1000 tot 1500 joule/kilogram. Dat is ruim voldoende om onweer te veroorzaken.

De aanzet van de onweersbuien lijkt vooral de temperatuur te worden met logischerwijs de hoogste kansen op onweer op de plaatsen waar de temperatuur de tropische grens van 30°C nog kan overschrijden. We hebben de waarschuwingskaart hieraan gekoppeld.

Actief op YouTube?

Filmpjes zijn fun en een heerlijk tijdverdrijf. Liefhebber van onweer en andere natuurfenomenen? Abonneer je vandaag nog gratis op ons account door op de rode knop te drukken. Bij sommige mensen zal er staan ‘abonneren’ of ‘subscribe’. Op die manier worden de stormjagers van NoodweerBenelux gewaardeerd in hun werk en montage van filmpjes!

youtube-noodweer-benelux

Delen


Verder lezen

Alles bekijken