Onweerskansen 15 september 2016

De tropische temperaturen, de aanvoer van subtropische lucht uit het zuiden wordt vandaag bruusk onderbroken. Na enkele dagen met abnormaal warm weer komende we de komende dagen opnieuw terecht in een meer normaal weertype voor de tijd van het jaar. Geregeld enkele buien, temperaturen rond 21°C zullen hun opwachting maken vanaf het weekend.

De overgang van hitte naar koeler weer zal boven de Benelux gepaard gaan met donder en bliksem. De hoogste kansen situeren zich op donderdag 15 september 2016 met een voorkeur voor het centrum en oosten van België, alsook de zone in het zuiden van Nederland.

 • Extra updates natuurlijk via Facebook (kaap 93.000 in zicht)

Onweerskansen 15 september

Het moest er ooit eens van komen en het is uiteindelijk zover. Via een uit de kluiten gewassen stormdepressie in de Golf van Biskaje (zone ten westen van Bordeaux) wordt er onstabiele lucht richting België en Nederland getransporteerd. De CAPE die nodig is om onweersbuien te voeden klimt in de loop van de namiddag richting 1000 tot 1500 joule/kilogram. Dat is ruim voldoende om onweer te veroorzaken.

De aanzet van de onweersbuien lijkt vooral de temperatuur te worden met logischerwijs de hoogste kansen op onweer op de plaatsen waar de temperatuur de tropische grens van 30°C nog kan overschrijden. We hebben de waarschuwingskaart hieraan gekoppeld.

Actief op YouTube?

Filmpjes zijn fun en een heerlijk tijdverdrijf. Liefhebber van onweer en andere natuurfenomenen? Abonneer je vandaag nog gratis op ons account door op de rode knop te drukken. Bij sommige mensen zal er staan ‘abonneren’ of ‘subscribe’. Op die manier worden de stormjagers van Noodweer Benelux gewaardeerd in hun werk en montage van filmpjes! Dankjewel!

youtube-noodweer-benelux

Klik op deze afbeelding en bekijk onze laatste video’s!


Lees ook eens:

 • Job V.

  Update vrijdag 16 september 00.55 uur: Hmmm ik ben tot nu toe niet erg onder de indruk van dit onweer. In Schiedam trekt op dit moment een buienlijn over, maar de hoeveelheid regen is marginaal en het aantal ontladingen is klein. Jammer, ik stond al klaar op het balkon voor spectaculair zicht, maar behoudens enkele felle flitsjes met dito dreunen – in ruim een half uur tijd een stuk of 10, hooguit – is het verder aardedonker.

 • Dexy Roelvink

  Update 21.00h: Actieve buienlijn momenteel op de lijn Limburg-Mechelen-Gent. Met name boven Belgisch en Nederlands Limburg komen flink wat onweersontladingen voor. Het geheel trekt de komende uren noordwaarts.

 • Paulus Piet

  Het spreekwoordelijke lont lijkt te zijn aangestoken. Aan de Duitse grens met Limburg worden nu toch flink wat ontladingen geregistreerd. Trekrichting westnoordwest. (20uur03)

 • Actueel in België 25 tot 27°C met vanuit het zuiden een toenemende bewolking op middelbaar niveau. Vore trekt voorlopig over zonder noemenswaardige buien. Iets dat lijkt te veranderen boven het noorden van Vlaanderen!

 • Dexy Roelvink

  Actueel 25 C met wat hoge bewolking. De eerste tekenen dat er verandering aan zit te komen.