11 september 2023 - 2 min. lezen
13 reacties 13

Na een hoogzomerse periode met talrijke tropische dagen en zelfs een hittegolf in september moeten we komende dagen rekening houden met een ander weerpatroon. De Omegablokkade die verantwoordelijk was voor het stabiel weerpatroon verliest grip op de Lage Landen. Hierdoor komt de weg vrij voor onstabiele luchtmassa’s en enkele buien. Deze buien kunnen zelfs behoorlijk fel zijn met veel regen op korte tijd, hagel en onweer. Ontdek in dit weerbericht waar en wanneer!

Onweerachtig op maandagavond

De warmte lijkt komende 24-36 uur afgesloten te worden met enkele regen- en onweersbuien. Daarmee lijkt een einde te komen aan de regionale hittegolf in Nederland en nationale hittegolf in België. We moeten weliswaar met twee woorden spreken, want sommige weermodellen houden het komende dagen nog steeds op temperaturen tot 25°C. De tropische temperaturen zijn we wel kwijt en dat komt door een verandering van windrichting. Buien en lagere temperaturen liggen op de loer.

Verspreid in de Benelux kunnen maandagavond enkele onweersbuien ontstaan. De meest hevige exemplaren zijn voor de oostelijke gebieden waar de temperatuur lokaal nog 30°C aantikt.
De buien verplaatsen zich duidelijk van ZW naar NO over de Benelux. Voorlopig heeft het Duits weermodel nog een laag neerslagvolume in de weerkaarten staan.

Onweerskansen op dinsdag

Ook op dinsdag kunnen er verspreid in de Benelux nog enkele buien ontstaan. De warmste plekjes vinden we nabij de Duitse grens waar het lokaal nog ruim 25°C zal worden. Over het westen blijft de temperatuur vaak stagneren rond 23°C bij een zwoel weertype. Op het einde van de namiddag komt de wind opzetten over het noordwesten van Nederland. De buienactiviteit focust zich op dinsdag vooral op het oosten van Nederland en België. Deze buien kunnen fors zijn met hagel en veel regen op korte tijd.

In het binnenland zijn nog enkele buien mogelijk op dinsdag. De focus komt evenwel op het oosten van de Benelux te liggen. Weermodellen berekenen daar onweerachtige exemplaren.
We zien een significant neerslagsignaal over het zuidoosten van België en het oosten van Nederland. Timing en locatie van de onweersbuien is vrij duidelijk in de weermodellen aanwezig.
  • Onweer in de buurt? Meld het via Weerflash!
Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

1 dag geleden - 5 min. lezen
27

Donderdag regen en veel wind, maar hoeveel?

5 dagen geleden - 4 min. lezen