2 april 2018 - 2 min. lezen 275 reacties

Het lijkt erop dat de weergoden zin hebben in een dynamisch weerbeeld. Dankzij een lagedrukgebied met kern ten zuidwesten van Ierland zal er op dinsdag en woensdag (3 en 4 april) een onweerssituatie ontstaan boven de Benelux. Vanuit het noorden van Afrika worden subtropische luchtmassa’s naar het noorden gestuwd die onstabiliteit in de hand werken.

Configuratie op de weerkaarten

Het was even wachten op de eerste echte situatie met onweer waarbij een groter deel van de Benelux in de scope kwam te liggen. Dinsdag is er in de voormiddag weinig tot niks aan de hand. De temperaturen schommelen in de voormiddag tussen 9 en 11 graden en stijgen daarna richting 14°C tegen het middaguur.

hoge maxima op 3 april 2018
Temperatuur rond het middaguur op dinsdag 3 april 2018. (Wetteronline)

In de namiddag neemt de onstabiliteit echter in de vorm van CAPE toe. Deze latente onstabiliteit is belangrijk voor de voeding van onweersbuien. Tegelijkertijd neemt ook de dynamiek in de vorm van windschering toe. De combinatie van twee voorgaande parameters zorgt voor een toename van de buien in de late namiddag.

mixed layer cape via WRF
In de namiddag is er volgens het weermodel WRF de opbouw van MLcape. De negatieve Lifted Index over het zuidwesten van de Benelux duidt op de onweerskansen.
onweersituatie 3 april 2018
Onweersverwachting voor de eerstvolgende 24 uur.

Woensdag nieuwe ronde met stevige buien

Wie gedacht had dat het op woensdag meteen gedaan was met de buiencarrousel komt echter bedrogen uit. Dankzij een zwakke tot matige bries uit zuidelijke sectoren en de nabijheid van een lagedrukgebied stijgt ook woensdag de kans op onweerachtige buien. De maxima schommelen op morgen en overmorgen rond een aangename 15°C.

Lente komt op gang in het weekend

Na het wisselvallig intermezzo de komende 48 uur zien we een duidelijke weersverbetering ontstaan richting vrijdag. Een hogedrukgebied gaat zich verder versterken boven het centraal gedeelte van Europa waardoor we in een zuidelijke tot zuidoostelijke luchtcirculatie terechtkomen. Mogelijk dat we op zaterdag en zondag de eerste 20°C van 2018 kunnen bereiken. Volgens de meeste weermodellen gaat dat vooral op zaterdag ook gepaard met de nodige opklaringen.

maxima op zaterdag
Maxima op zaterdag waarbij de grens van 20°C wordt overschreden.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

1 dag geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen