25 april 2015 - 3 min. lezen 2 reacties

Hoe heerlijk kan het zijn. Een voorjaar waarin een hogedrukgebied vanuit het zuiden van Europa richting het noorden trekt en het volledig ‘zootje’ op de Atlantische Oceaan een forse halt toeroept. Met het zootje bedoelen we dan vooral depressies die regen en lagere temperaturen veroorzaken. Helaas kan dat mooie liedje niet blijven duren en houden we komende tijd best rekening met een onweerachtig weekend.

Vanuit het zuidwesten naderen luchtmassa’s met een minimale hoeveelheid CAPE (onstabiliteit). Ook kleine lagedrukgebieden zitten verscholen in deze zuidwestelijke luchtcirculatie. Zij veroorzaken vooral veel regen aan de westelijke flank van het systeem. Mogelijk dat we daar zondag mee te maken krijgen.

Mensen die een feestje hebben gepland dit weekend kunnen dus maar beter voorbereid zijn op die éne regenbui die het gezellig moment kan verstoren! Bekijk de weersverwachting voor de komende dagen dankzij het weer op locatie. Inclusief het actueel weerbeeld en de trend voor de lange termijn.

Onweerachtig weekend

Tijd, time, temps! Eindelijk zijn we verlost van die saaie weerkaarten uit de winter en de maanden maart/april. Toegegeven, het weer heeft nog niet veel gepresteerd buiten zonneschijn en hogere temperaturen dan normaal. Leuk voor de zonnekloppers, maar voor een website zoals noodweer.be vooral tijden van crisis 😉 Daarom ook een dikke dankjewel om ons in de ‘kalmere’ periodes te blijven volgen!

Vandaag, zaterdag, zien we vanuit het zuidwesten enkele buien naderen die vooral in Frankrijk onweerachtig van aard kunnen zijn. Daar kan de temperatuur tussen de opklaringen nog sterk opveren naar 17 tot 18°C. Dat veroorzaakt op haar beurt een latente onstabiliteit van enkele joule per kilogram (CAPE). Voor de leken onder de bezoekers: CAPE heb je nodig om een bui voeding te geven en zich verticaal sterk te ontwikkelingen. Hoe hoger het aantal joules per kilogram, hoe beter de bui kan profiteren van onstabiliteit. Ook stormjagers gebruiken deze parameter veel!

cape zaterdagavond

Via bovenstaande weerkaart (voorlopig nog niet beschikbaar voor het grote publiek) zien we een minimale aanwezigheid van deze CAPE boven België. Nederland wordt al helemaal genegeerd in de parameter. Daar dus ook weinig tot geen kans op onweer. Voor België groeit de kans tussen 15:00 en 21:00 tot zo’n 30 tot 40 procent.

Op zondag nadert een klein lagedrukgebied vanuit centraal-Frankrijk de Benelux. Aan de westelijke flank wordt een intens buiengebied berekent met vrij grote neerslagsommen. De huidige data van het GFS-weermodel zinspeelt op 10 tot 30 mm. Precieze locatie van het gebied met eventueel onweerachtige buien kan pas enkele uren op voorhand worden bepaald aan de hand van satellietgegevens.

U kan de updates daaromtrent ook volgen op onze sociale media of via de reacties onderaan dit artikel (ook uw meldingen zijn daar van harte welkom)! Hieronder de CAPE kaart voor zondag 15:00.

cape zondagavond

Opgelet met neerslaghoeveelheden

In bovenstaande alinea hadden we het over de grote neerslagsommen op zondag 26 april. Het Amerikaans weermodel laat onderstaand verloop zien (18:00 en 00:00). Een cluster van buien of periodes met matige regen maakt definitief een einde aan het neerslagtekort in sommige gebieden. Lokaal kan er tot 30 mm regen vallen. Dat lijkt ons niet echt oké voor de landbouw waar het meeste van het water geen tijd heeft om diep in de grond te dringen.

neerslag zondagavond
neerslag maandagavond

Bang van het onweer of gewoon geïnteresseerd in de laatste stand van zaken? Abonneer jullie gratis via onze nieuwsbrief! U kan deze vinden op de voorpagina van deze website. Tot gauw!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen