6 juni 2016 - 3 min. lezen 4 reacties

Op maandag en dinsdag blijven we gebukt onder een onweerachtig begin van de werkweek. Vanaf het oosten ontwikkelen er zich enkele pittige onweersbuien die in het binnenland van België hagel en wateroverlast kunnen veroorzaken. Deze situatie lijkt verleden tijd vanaf komende donderdag/vrijdag wanneer het stromingspatroon zal veranderen. De luchtcirculatie van het oosten naar het westen, met warme en onstabiele luchtmassa’s, wordt afgesneden. In de plaats daarvan krijgen we een in kracht toenemende straalstroom boven de Atlantische Oceaan met activatie van depressies.

Onweerachtig begin op maandag

Op maandag zien we in de namiddag wederom een klassiek patroon voor Ostgewitter ontstaan. Door de dagelijks opwarming en maxima nabij 25°C ontstaat er heel wat latente onstabiliteit die we CAPE heten. Deze CAPE zal in de namiddag gebruikt worden om convectie een extra duw in de rug te geven. Er ontstaan lokaal felle onweersbuien.

Het is de weersverwachting dat de onweersbuien ontstaan over het oostelijk deel van België en vervolgens met een zwakke luchtstroming naar het westen opschuiven. Door een gebrek aan windschering tussen 0 en 6 km is de organisatiegraad dan ook laag. Extra randverschijnselen zoals grote hagel en windhozen moeten we niet verwachten.

Waarschuwingskaart 6 juni 2016
Vandaag ligt vooral België in de focus van sterke onweerskansen. Bij jonge buien kan hagel en wateroverlast ook aan de orde zijn. Situatie blijft onstabiel tot in het eerste deel van de nacht.

Situatie op dinsdag

Na de lokaal hevige onweersbuien in het westen van België op maandag (merk op: wateroverlast in Verviers en Mons) moeten we ook vandaag sterk in de gaten houden. Met een CAPE van 1500 tot 2000 joule per kilogram is er genoeg energie om flinke onweersbuien te veroorzaken.

Waar en wanneer de meest hevige cellen zich gaan ontwikkelen is altijd koffiedik kijken. Zoals het er nu naar uitziet lijkt het onweer zich over het westen van België te ontwikkelen om vervolgens richting het noorden en oosten op te schuiven.

De jonge cellen zijn gevaarlijk vanwege de kans op hagel (1-3 cm). Randverschijnselen zoals windhozen hoeven we in tegenstelling tot Duitsland niet te verwachten. De nieuwe waarschuwingskaart komt online tegen 08:00.

Waarschuwingskaart 7 juni 2016
Vandaag opnieuw sterke kansen op onweer in het binnenland van België alsook het zuiden van Nederland. Er ontstaan enkele buien die tijdelijk kunnen klonteren tot een groter geheel. In het eerste deel van de nacht wordt het opnieuw rustiger.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken