19 januari 2014 - 2 min. lezen 2 reacties

Is uw huis ooit getroffen door een vreemd soort natuurfenomeen? Mogelijk dat de bliksem zich een weg heeft gezocht doorheen uw huis en daarna gewoon spoorloos verdween. Veel kans dat het hier gaat om een bolbliksem. Een vrij zeldzaam fenomeen waar we tot op heden weinig van weten. Het wetenschappelijk magazine phys.org heeft het mysterie onderzocht en produceerde zelf een bolbliksem.

Zeldzaam fenomeen

Het registreren van bolbliksems is tot op vandaag een enorme zeldzaamheid geweest. Vaak kunnen deze ‘dingen’ niet worden vastgelegd op de gevoelige plaat doordat je nooit weet of de condities perfect zijn. Zo zit u tijdens onweer heus niet klaar met de camera om een bolbliksem vast te leggen.

Deze onderzoekers waren met dezelfde gedachte aan het werk en reproduceerden bliksems voor een ander experiment.. Tot er zich plots een bolbliksem ontwikkelde voor de camera.

Het leven van een bolbliksem

De onderzoekers waren verbaasd over het gedrag van zo’n bolbliksem. In amper 1.5 seconde bewoog het fenomeen zich uiterst snel en flexibel in de ruimte. Na deze tijd viel het gegeven uit elkaar. De samenstelling zou bestaan uit: ijzer, silicium en calcium (noot: de basisbestanddelen van de Aarde). Gelukkig voor de onderzoekers stonden er dus camera’s en spectrometers in het lab.

Bron informatie: phys.org

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen