2 juni 2014 - 2 min. lezen 0 reacties

Onweer is fascinerend, mooi en heeft een bepaalde aantrekkingskracht. Stormchasers wereldwijd gaan op zoek naar deze bijzondere weerfenomenen. Hagel, bliksem, stortbuien, regenbogen, indrukwekkende wolkenformaties… zijn enkele van de bijzonderheden. Maar onweer is ook gevaarlijk en dat ondervond Scott Sheppard aan den lijve…

Bliksem slaat in op de mens

Scott Sheppard is stormchaser bij Severe Studios in de Verenigde Staten. Vorige week dinsdag trok hij erop uit om een onweer boven Fairburn, South Dakota, te filmen. Zijn tocht draaide echter anders uit dan verwacht. Sheppard bevond zich op enkele kilometers van de kern van de storm, onder een blauwe hemel. In het filmpje is duidelijk te zien hoe zich een dubbele regenboog gevormd heeft.

Bliksem slaat in op deze man

Er vielen ook wat hagelstenen. Om het onweer beter te kunnen filmen stak Sheppard zijn arm door het raam van de wagen. Geen goed idee want iets later gebeurde het onwaarschijnlijke… hij – of beter zijn arm – werd door de bliksem getroffen! Hoewel de bliksem op de film niet te zien is, is wel duidelijk te voelen wat een kracht er achter zit. De bliksem raakte Sheppards arm en werd door de wagen afgeleid naar de aarde.

Op de beelden is te zien hoe stukken asfalt de lucht ingeslingerd worden en naar beneden vallen. Nadien wordt duidelijk dat de blikseminslag gaten geslagen heeft in het wegdek. Los van een pijnlijke arm is Scott Sheppard gezond en wel. Zijn wagen moest echter samen met een voorbijrijdende wagen worden weggesleept.

Enkele cijfers van blikseminslagen bij mensen

Jaarlijks sterven wereldwijd 1000 mensen nadat ze door de bliksem werden getroffen. Dit is echter maar 10 % want zowat 90% van de mensen die door de bliksem getroffen worden overleven de immense schok die door hun lichaam gaat. Zoals op de foto te zien is, laat dit wel een duidelijk litteken na dat lijkt op een boom- of bladstructuur.

Scott Sheppard is heel blij dat hij nog leeft en beseft dat hij veel geluk gehad heeft. Deze ervaring zal hem echter niet stoppen om verder te jagen op stormen. Zijn arm houdt hij voortaan wel binnen zijn wagen.

Bronnen: IFLS, Severe Studios

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

8 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen