4 oktober 2014 - 2 min. lezen 17 reacties

Ah wat een heerlijke maand september hebben we achter de rug. We konden genieten van zalig nazomerse dagen met temperaturen rond 20°C en vrij veel zonneschijn. Helaas kan dat liedje niet blijven duren en moeten we naar de toekomst kijken waarin we de herfst razendsnel terrein zien winnen. Op dit moment is het UK (Verenigd Koninkrijk) al in de ban van een stevig koufront met lokaal flinke neerslagsommen die oplopen tot 50 mm in slechts 24 uur tijd. Daarbijbehorend natuurlijk ook de flinke windstoten.

Herfst nadert snel

Het is weer gedaan, die mooie warme periode die de zomer hoort te zijn. Als we de afgelopen 8 maanden niet kijken naar de extremen kunnen we besluiten dat we eigenlijk best verwend zijn geweest. (zie de klimaatdata van de nationale weerman: Frank Deboosere). Gelukkig voor liefhebbers van wind en regen kan dat seizoen niet eeuwig blijven duren en worden ze vanaf vanavond getrakteerd op de nodige weerperikelen die met de herfst verbonden zijn.

Zo zien we actueel (11:45) een regenzone furore maken boven het Verenigd Koninkrijk welke langzaam richting het oosten opschuift. In haar route richting België en Nederland wordt de meeste neerslag vakkundig naar het noorden geduwd waardoor het vannacht wel nog zal meevallen met de neerslaghoeveelheden.

regen herfst 2014

Straalstroom creëert lagedrukgebieden

Motor van de hele herfstepisode is natuurlijk de aansterkende straalstroom op de Atlantische Oceaan (straalstroom? artikel 1 en artikel 2). Op 250 hPa neemt de windsnelheid toe van 20 tot 25 m/s vandaag tot 55 m/s op 7 oktober 2014.

In deze straalstroom (autosnelweg hogerop in de atmosfeer) kunnen depressies zich uitstekend ontwikkelen met natuurlijk de bijbehorende frontenstructuur (warmtefront, koudefront en eventueel occlusie).

straalstroom herfst 2014

Voordelen van de herfst

Wie nu al depressief begint te worden van de troosteloze dagen met weinig zon, mistbanken in de ochtend en weinig dynamisch weer moet niet wanhopen. De herfst is de laatste jaren geëvolueerd tot het seizoen bij uitstek waarin het nog steeds flink kan onweren en/of flinke stormen ons land teisteren. Plus het feit dat we in dit seizoen ook de meest mooie kleurencombinaties in de natuur kunnen opmerken. Zie bijvoorbeeld de illustratie van Wouter met een prachtige zonsopkomst op 4 oktober 2014.

herfst nadert wouter

Bron foto: Wouter van Benebeek

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

1 dag geleden - 5 min. lezen
27

Donderdag regen en veel wind, maar hoeveel?

5 dagen geleden - 4 min. lezen