0

Enkele dagen na een tornado outbreak in Noord-Amerika is het komende dagen mogelijk opnieuw prijs. Een uitdiepend lagedrukgebied trekt vanaf het westen van Noord-Amerika richting het oosten. De combinatie van koude lucht boven Canada en warme, vochtige lucht boven de Golf van Mexico zorgt voor extra voeding voor hevige onweersbuien. Het is niet uitgesloten dat de regio van Mississippi opnieuw zware tornado’s te verduren krijgt. Hieronder volgt een overzicht.

Fors winterweer door storm Vanessa

Het actief weerpatroon wordt veroorzaakt door een uitdiepend lagedrukgebied dat aan de noordflank gepaard gaat met de instroom van koude lucht. De neerslag blijft aan de koude zijde uiteraard als sneeuw vallen. Dit is vooral het geval in de regio’s van South Dakota, Midden-Westen, het zuiden van Ontario en Canada. Deze gebieden moeten komende dagen rekening houden met blizzardcondities. Stuifsneeuw, veel wind en sneeuwophopingen zorgen voor slechte omstandigheden in het verkeer.

We herkennen het lagedrukgebied met de letter ‘L’ en de typische luchtstromingen. Aan de noordflank worden erg koude luchtmassa’s naar het zuiden geduwd terwijl aan de zuidflank warme en vochtige luchtmassa’s naar het noordoosten worden geadvecteerd. Het recept voor grote contrasten op relatief korte afstanden.
Positie van de sneeuwzone op 5 april 2023 omstreeks 6 uur. De noordelijke staten krijgen te maken met veel wind en veel sneeuw op een relatief korte tijdspanne.
Woensdagavond 5 april 2023 ligt de sneeuwzone nog steeds over dezelfde regio met sneeuwhoeveelheden die kunnen pieken naar 20 tot 50 cm verse sneeuw.

Op onderstaande hoogtekaart is de winterse temperatuur van de luchtmassa erg goed te zien. Een inval van arctische lucht trekt richting het westen van Noord-Amerika. Vooral de noordelijke staten en ook de regio’s ten oosten van Noord-Amerika kunnen lokaal veel sneeuw krijgen.

Op bovenstaande weerkaarten herkennen we opnieuw de instroom van erg koude lucht aan de westelijke flank van het lagedrukgebied. Ten oosten ervan geen winterweer maar een warme sector waarin de straalstroom erg actief wordt. Het signaal voor een mogelijk nieuwe tornado outbreak.

Recept voor een nieuwe tornado outbreak

De enorme contrasten tussen enerzijds de winterse condities in het noorden en westen van Noord-Amerika en anderzijds de zwoele en hoge temperaturen in het oosten zorgen voor een typische ‘dipool set-up’. We zien deze configuratie ook soms in Europa wanneer het boven Rusland zinderend heet is in de zomer en er vanuit het westen van Europa koudere lucht komt opzetten. Alleen zijn de contrasten in Noord-Amerika vaak dat tikkeltje extremer.

De hoogste kansen op extreem weer situeren zich op dinsdag over het centraal deel van Noord-Amerika. Geholpen door een stevige hoeveelheid Mixed Layer Cape, Windshear en hoge dauwpunten kunnen de onweersbuien opnieuw uitgroeien tot supercells met tornado’s.

Op 300 hPa (16 km) piekt de straalstroom boven het centraal deel van het land naar een agressieve 250 tot 300 km/u. De straalstroom waaiert tevens een beetje uit waardoor er een ideale situatie ontstaat met veel windschering. Deze ingrediënten zijn noodzakelijk voor een explosieve ontwikkeling van onweersbuien. Komende 48 uur dus alles maar eens extra goed volgen!

Spectaculaire video van tornado

Delen


Verder lezen

Alles bekijken