21

De afgelopen dagen kwam het al lokaal tot niet-kritieke overstromingen, maar het heeft niet veel gescheeld of enkele wijken stonden blank. Ook de komende dagen wordt opnieuw meer neerslag verwacht voor dezelfde regio. Het provinciaal rampenplan werd dan ook aangekondigd. Ook Nord-Pas-de-Calais krijgt opnieuw een portie regen (veel!) te verwerken, waardoor daar ook nieuwe overstromingen mogelijk zijn.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Kustconvergentie en warm zeewater boosdoeners

Kustconvergentie is een gekend fenomeen in het najaar waarbij de kustgebieden meer neerslag te verwerken krijgen dan het binnenland. Dit hangt ook samen met de nog relatief hoge temperaturen van het zeewater. Dit schommelt op veel plaatsen in de Noordzee en het Kanaal nog rond 15-16 graden.

  • Meer info over kustconvergentie: HIER
Zeewatertemperatuur in het Kanaal en de Noordzee

Niet alleen warme zeewater is noodzakelijk, maar ook vrij koude bovenluchten én het veranderen van de windsnelheid en richting wanneer die het land op trekt. De afgelopen dagen was dit het geval in Nord-Pas-de-Calais. Er viel daar op sommige plaatsen meer dan 50 mm op 24 uur, wat natuurlijk te veel is. Dit resulteerde in een code rood van onze collega’s bij Meteo-France!

Ook in het westen van West-Vlaanderen viel de laatste dagen al veel neerslag. Volgens de radarbeelden is daar afgelopen maandag in de ruime regio rond Ieper reeds meer dan 50 mm gevallen op 24 uur tijd!

Veel neerslag afgelopen maandag

De afvoer van Nord-Pas-de-Calais gebeurt gedeeltelijk via de IJzer. Als het in Frankrijk veel regent en bijgevolg in België ook, levert dit extra druk op op de IJzer. De waterstanden zijn de afgelopen dagen dan ook sterk gestegen. Kleine waterlopen die uitmonden in de IJzer kunnen hun overtollige water niet kwijt, waardoor lokaal niet-kritieke overstromingen zijn ontstaan. Deze ontwikkeling is goed te volgen in de waterstanden van de IJzer, waarbij het waterpeil maar liefst 2 m hoger ligt dan begin november!

Watergolf vanuit Frankrijk naar België

Impact neerslag op West-Vlaanderen

De komende dagen wordt opnieuw veel neerslag verwacht in Nord-Pas-de-Calais en ook bij uitbreiding in West-Vlaanderen. De neerslaghoeveelheden lopen nog uit elkaar, maar in Frankrijk kan lokaal opnieuw meer dan 100 mm vallen op vrij korte tijd. Dit resulteert in een tweede waterberg die richting West-Vlaanderen zou kunnen trekken, zoals de voorspellingen van waterinfo nu weergeven. Deze zou op verschillende plaatsen het alarmpeil overschrijden.

Het alarmpeil zou op verschillende plaatsen overschreden kunnen worden!

Ook in West-Vlaanderen kunnen de 24 uurs totalen opnieuw oplopen tot meer dan 20 mm, wat een level 1 waarschuwing zou betekenen. We houden dit natuurlijk in de gaten en updaten jullie wanneer nodig!

Arome laat tot meer dan 100m zien aan de kust van (Nord)-Pas-de-Calais op 24 uur tijd

Ook Harmonie (Nederlands weermodel) laat langs de Franse grens veel neerslag zien, zelfs iets meer dan Arome! Harmonie laat de komende 36 uur 20-50mm vallen over een groot deel van Oost-Vlaanderen en delen van West-Vlaanderen!

Harmonie tekent voor de komende 36 uur ook veel neerslag in!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken