Nieuw hoogtelaag (DANA) onderweg naar Spanje
Spanje lijkt maar geen rust te krijgen op het vlak van neerslag. Na een sterke DANA eind oktober, lijkt de komende dagen opnieuw een hoogtelaag richting het Iberische Schiereiland te trekken. Deze keer is het niet alleen het Spaanse vasteland die getroffen kan worden, maar ook de Balearen (eilanden voor de kust van Spanje in de Middellandse Zee). Hoewel de neerslaghoeveelheden op dit moment beduidend lager zijn dan toen, is er wel opnieuw kans op wateroverlast of flash flooding.
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Hoogtelaag ligt nu nog boven de Benelux
Op dit moment is het in Spanje nog rustig en overwegend droog met temperaturen tussen 15-20 graden aan de bekende costa’s aan de oostkust, maar er is verandering op komst. Een hoogtelaag, dat zich actueel nog in onze regio bevindt, zakt naar het zuiden en snoert zich af. Daardoor kan dit systeem retrograads (van oost naar west) bewegen en zo richting Spanje trekken. Op woensdag ligt dit hoogtelaag dan pal boven Spanje met een toenemende kans op felle regen- en/of onweersbuien langs de kust.
- Wat is een DANA nu weer? HIER
Wat zijn de verwachte neerslaghoeveelheden?
Het is natuurlijk nog enkele dagen vooruit, maar de globale weermodellen (weermodellen met een grove resolutie) tonen wel al grote neerslaghoeveelheden op korte tijd. We moeten ook rekening houden met het feit dat de neerslaghoeveelheden hoger kunnen oplopen dan deze grove weermodellen aantonen. Grove weermodellen berekenen immers de convectie.
Weermodellen met een hogere resolutie zijn doorgaans beter in het modelleren van convectie. Hoewel deze neerslagtotalen wel kleiner zijn dan eind oktober, kan ook nu opnieuw overlast ontstaan. Dit is dan vooral in de vorm van flashfloods (door op korte tijd heel veel regen) of tijdelijke wateroverlast.
Het Amerikaanse weermodel toont tot en met vrijdagmiddag langs de oostelijke en zuidelijke kustgebieden (ruime regio Valencia en Malaga) veel regen. Daar zijn in die periode neerslaghoeveelheden mogelijk van 50-100 mm, lokaal zelfs meer, waarvan de grootste hoeveelheid op woensdag/donderdag valt. Ook in de Balearen kan veel neerslag vallen (zelfs richting 150 mm).
Het Europese weermodel is iets gematigder, maar ook daar komen de dezelfde regio’s tevoorschijn als in het Amerikaanse weermodel. Ook hier is het vooral de regio rond Valencia en Malaga waar 50-100 mm op relatief korte tijd kan vallen. Ook hier is duidelijk een neerslagpiek te zien in de ruime regio van de Balearen, met neerslaghoeveelheden boven 100 mm.
Ook het Duitse weermodel toont dezelfde regio’s aan waar veel neerslag kan vallen. Dit gaat dan opnieuw over de oostkust (en de Balearen), maar ook het zuiden. De neerslaghoeveelheden zijn hier nog een tikkeltje hoger en kunnen zelfs boven 150 mm uitkomen. De reden voor de hogere neerslaghoeveelheden is de lichtjes andere positie van het hoogtelaag.
Hoewel er dus nog sterke onzekerheid is in de precieze neerslaghoeveelheden, zijn de regio’s waar de meeste neerslag zal vallen wel duidelijk afgelijnd in de weermodellen. Het gaat dan vooral om de Balearen, de oostkust (regio Valencia) en de zuidelijke kusten (regio Malaga). Vakantiegangers in die regio zijn dus gewaarschuwd!
Waarom leidt niet elke DANA tot evenveel neerslag?
Dat heeft vooral te maken met de precieze positie van het hoogtelaag ten opzichte van het Iberische Schiereiland. Tijdens de vorige episode (eind oktober) bleef het hoogtelaag voor meerdere dagen bijna op de perfecte positie rondtollen (zuiden van Spanje/Marokko).
Daardoor ontstonden vanuit het zuiden steeds nieuwe impulsen van onweersbuien. Vooral de aanvoer van subtropische lucht (dat is lucht die veel vocht kan bevatten door de warmte) heeft daar ook toe bijgedragen.
Nu is eerder de verwachting dat het systeem snel van oost naar west trekt en een stuk westelijker tot stilstand komt dan eind oktober. Net omdat het systeem niet stilvalt, maar ten westen van Spanje komt te liggen, ontstaat een volledig andere situatie. Deze brengt daardoor ook lagere neerslaghoeveelheden. Die westelijkere verplaatsing zorgt er immers ook voor dat er sneller terug invloed van een hogedrukgebied kan zijn, waardoor het tegen vrijdag terug droger zou moeten worden (al is hier nog veel onzekerheid in de weermodellen).
Echter, het Duitse weermodel laat het systeem een stuk dichter bij Spanje liggen, bijna zelfs op dezelfde plaats als in oktober. Daardoor kunnen de neerslaghoeveelheden in dat model nog verder oplopen. Het is een van de weinige weermodellen die dit toont, maar het blijft natuurlijk een optie.
Hoe dan ook, het wordt opnieuw opletten in de zuidelijke en oostelijke kustgebieden van Spanje met lokaal veel regen, vooral op woensdag/donderdag. De neerslagverwachting is wel duidelijk lager dan de voorbije DANA, maar elke druppel is op dit moment teveel in die regio die al getroffen werd. We volgen de situatie dan ook van nabij verder op en delen ook updates via onze sociale media!