Hoogtelaag zorgt voor wateroverlast in Spanje
De afgelopen dagen zorgde een hoogtelaag voor grote neerslaghoeveelheden en noodweer in delen van Italië en vooral Frankrijk. Beelden van overstroomde straten bereikten ons én dit is de komende 48-72u ook mogelijk in Spanje (DANA). De aanvoer van vochtige warme lucht die tegen de heuvels en bergen botst, in combinatie met koude bovenluchten, zorgt voor felle buien. Lokaal kan meer dan 150 mm vallen de komende 48u. Ook begin september blijft het eerder wisselvallig op het Iberische Schiereiland.
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Actuele situatie
Een hoogtelaag, afgesnoerd van de algemene hoofdstroming (omegablokkade), zorgt voor een wisselvallig weerbeeld in het zuiden van Europa. Aan de oostflank daarvan wordt vochtige zeelucht aangevoerd die vooral in de buurt van Valencia veel regen kan veroorzaken. In die regio liggen immers veel heuvels en bergen waardoor de vochtige lucht wordt gedwongen te stijgen. Die regent daardoor allemaal ter plaatse uit, met alle gevolgen van dien.
Niet alleen de stuwing tegen de heuvels en bergen, maar ook de koelere temperaturen op hoogte zorgen voor het extra zetje voor de buien. Het zeewater is immers deze periode van het jaar nog vrij warm, maar hogerop (op 5.5 km) light het kwik tussen -15 en -25 graden. Dit zorgt voor opwaartse stijgbewegingen door het verschil in temperatuur. In de sounding is dit ook goed te zien aan een quasi volledig verzadigde kolom (rode en groene lijn zijn dit tegen elkaar). Dit betekent dat er veel wolken zijn met dus bijhorend ook regen, zoals het diagram ook aangeeft.
Waar valt de meeste regen?
De meeste regen wordt verwacht in de regio waar de stroming tegen de heuvelruggen best geplaatst is. Dit is voorlopig het geval in de buurt van Valencia, maar de neerslag beperkt zich niet tot die regio. Ook regio’s meer naar het zuiden kunnen veel neerslag over zich heen krijgen in de vorm van zware plensbuien. Als we enkele hoge resolutieweermodellen overlopen, dan swingen de neerslaghoeveelheden de komende 48u de pan uit. Het Franse weermodel laat op een uitgebreide schaal meer dan 30-50 mm zien met zelfs stroken van meer dan 100-150 mm door stationaire onweersbuien die steeds aangroeien aan de achterzijde. Naast de regen, is ook de hagel tijdens de onweersbuien mogelijk. Het is niet uitgesloten dat we beelden krijgen van “winterlandschappen” door hagel.
Bekijken we het volledig plaatje met een iets grover weermodel (ICON, Duitse weermodel), dan komende dezelfde regio’s terug waar grote neerslaghoeveelheden kunnen vallen van meer dan 200mm op 48u tijd. Dit is dan vooral op de as van Valencia naar Almeria. Dit zorgt ongetwijfeld voor problemen. Ook is er in de bergachtige regio’s kans op flashfloods. Dat wil zeggen dat de waterpeilen van de rivieren op korte tijd snel kunnen stijgen. Vakantiegangers in die regio zijn bij deze dus gewaarschuwd!
Ook verder in de verwachtingsperiode blijft de kans op neerslag aanwezig door de nabijheid van de hoogtetrog, al neemt de intensiteit wel af. Hoe dan ook, het wordt een natte zevendaagse voor de regio met neerslagtotalen die op grote schaal kunnen oplopen. Hoewel de neerslag goed is voor Spanje, zijn het vaak te grote neerslaghoeveelheden in één keer waardoor problemen kunnen ontstaan.
Waarschuwing weerdienst
Zulke neerslaghoeveelheden geven natuurlijk ook aanleiding tot een waarschuwing van de nationale weerdienst van Spanje, AEMET. Voorlopig zijn de waarschuwingen vooral ten noorden van Valencia omdat op dit moment daar reeds veel neerslag aan het vallen is.
Als we de komende 24-48u bekijken voor de waarschuwingen, dan komen de meeste costa’s langs de Middellandse Zee in een gele of oranje waarschuwing te liggen voor overvloedige neerslag. Men dient in de ruime regio dan ook rekening te houden met wateroverlast of hoge waterstanden.
Uitzonderlijk?
Het is niet uitzonderlijk dat in het najaar een hoogtelaag afzakt richting Spanje. Ook in de winter en het voorjaar gebeurt dit en ook dan is er vaak kans op wateroverlast. Vaak valt er veel te veel neerslag op korte tijd, waardoor de bodem dit niet kan slikken. Zo was er vorig jaar in eind augustus ook een afgesnoerd hoogtelaag (DANA), die op veel plaatsen voor overlast zorgde.
In 2019 was er dan weer sprake van een Gota Fria. Ook hier snoert een hoogtelaag zich af met koele bovenluchten, waardoor zware plensbuien tot stand kunnen komen met wateroverlast tot gevolg.