2

De IJsheiligen doen hun naam alle eer aan! Al drie nachten op rij was er sprake van lichte nachtvorst op meerdere plaatsen in de Benelux. Aan de grond kwam het lokaal zelfs tot matige vorst. Komende nacht lijkt het zelfs nog een stukje kouder te worden!

Deelnemen aan discussie?Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

IJsheiligen laten zich gelden!

Zoals elk jaar vallen de IJsheiligen van 11 tot 14 mei.

Op 12 mei noteerden verschillende stations in het zuiden en oosten van Nederland en België lichte vorst op anderhalve meter. In De Bilt bleef het kwik nog net boven het vriespunt.

13 mei meldden de twee meetstations in Gelderland(Deelen en Hupsel) nachtvorst. Weer bleef De Bilt vlak boven het vriespunt (0.2°C).

In de nacht van woensdag op donderdag kwam het op grotere schaal tot negatieve temperaturen. Het koudst werd het in Eelde (Drenthe), waar een temperatuur van -3.0°C werd geregistreerd.

  • Meet zelf ook automatisch de temperatuur in thermometerhut met je eigen digitaal weerstation. Dit type van Alecto kunnen we aanraden

Aan de grond vroor het zelfs matig, met een temperatuur van -7.0°C! Ook in De Bilt zakte de temperatuur onder 0. Het werd er -1.0°C.

Dit betekende de koudste meinacht sinds 6 mei 1996. Dit is alweer bijna 25 jaar geleden! Ook betekende de -1.0°C een datumrecord voor 14 mei; nog nooit eerder was het zo koud in De Bilt.

Het landelijk decaderecord bleef buiten schot: dat staat op -5.0 graden op 11 mei 1928 in Wijster.

Nachtvorst met rijp op het gras

Nog koudere nacht voor de boeg

Waarschijnlijk verloopt de nacht naar vrijdag nog een fractie kouder dan de nacht naar donderdag. Dit is onder meer te wijten aan de iets lagere luchtvochtigheid. Ook is er in grote delen van de Benelux minder bewolking aanwezig dan woensdag, waardoor het sneller helder is in de avonduren. Bovendien valt de wind al in de loop van de avond vrijwel helemaal weg.

  • Ben jij ook een echte weerliefhebber? Dan wil je vast en zeker weten hoe meteorologen het weer voorspellen. Dit boek helpt je op weg

De laagste temperaturen worden weer verwacht in het noordoosten van Nederland. Daar kan het kwik dalen tot dichtbij de -4°C! Ook in De Bilt gaat het waarschijnlijk vriezen; zo’n 1 à 2 graden onder nul. Het datumrecord van De Bilt voor 15 mei staat op -0.4°C (uit 1909 en 1946), dus deze zal naar alle waarschijnlijkheid de boeken uit gaan.

Voor de fruittelers wordt het dus weer een nacht om goed op te letten. Als we vooruit kijken lijkt het er wel op dat dit de laatste nacht wordt met nachtvorst in De Bilt dit seizoen. Wel is er nog kans op grondvorst in het weekend.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

2 uur geleden - 3 min. lezen
6

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

2 dagen geleden - 2 min. lezen