4

Spectaculair nieuws vanuit de ruimte. Een forse uitbarsting van zonnevlekkengebied 2297 zorgt vanavond en komende nacht voor een verhoogde kans op poollicht boven België en Nederland. Doordat de invloed van de maan de komende 12 uur minimaal is (slechts 5 procent), is het natuurfenomeen noorderlicht mogelijk goed te zien! De beste locaties voor het poollicht vanavond zijn de gebieden in het uiterste noordwesten van Nederland. Ook elders in België en Nederland kan het noorderlicht te zien zijn (zowel visueel als fotografisch).

Mogelijk dat onze website er straks even uit gaat door de enorme belangstelling via (sociale) media en Google. We houden de server nauwlettend in de gaten! Schrijf je ondertussen zeker in op onze nieuwsbrief via de voorpagina.

UPdate 22:25 – poollicht actief in Nederland

Prachtig toch! Het natuurfenomeen poollicht is op dit moment te zien in Nederland (diverse plaatsen). Deze foto werd gemaakt in Terneuzen (provincie Zeeland, Nederland).

poollicht terneuzen
Foto gemaakt door Jean Paul

Langdurige C9 uitbarsting

De plasmawolk of CME werd veroorzaakt door een langdurige C9 uitbarsting. Dat is niet eens een zo’n krachtige uitbarsting op de zon, maar door de lengte van de uitbarsting wel genoeg om op Aarde voor een geomagnetische storm te zorgen. Volgens het NOAA ging het tussen 13:00 en 16:00 zelfs om een zeer krachtige G4 variant. In mensentaal betekent dat noorderlicht boven de Benelux (indien het nacht ging geweest zijn). Op dit moment zijn de prognoses voor de komende uren nog steeds goed te noemen met een G3 tot mogelijk een G4 geomagnetische storm.

cme 17 maart

Waar moet ik het poollicht bekijken (richting)?

Indien de parameters van onze collega’s van poollicht.be positief blijven, dan moeten we vanavond richting het noorden kijken. In het beste geval zien we dan een rode schijn die kan variëren in intensiteit. Boven Nederland is wat groen poollicht niet uitgesloten. Mensen die aan fotografie doen, weten de komende uren dus zeker wat gedaan! Spannend.

Wanneer de beste kans op mogelijk poollicht vanavond?

Het exacte tijdstip om het noorderlicht waar te nemen is niet mee te geven. Daarvoor moeten we een Kiruna magnetogram in de gaten houden. Samen met deze parameter en het IMF (interplanetair magnetisch veld) dat sterk zuidelijk moet blijven, kunnen we in België en Nederland spannende uren verwachten. Huidige kans volgens poollicht.be wordt geschat op 60%. Duimen!

Kansen op poollicht in het verleden?

Ook in het verleden werden er geregeld CME’s richting Aarde geprojecteerd. De kansen op poollicht voor België en Nederland gingen dan steeds fors de hoogte in. Buiten wat zwak fotografisch poollicht in het noorden van Nederland is het zelden tot een mooi schouwspel gekomen. Eventueel dat we vannacht compensatie krijgen voor de zonsverduistering van vrijdag die voor een groot stuk zal verdwijnen achter de bewolking.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken