Mogelijk noodweer in de Baltische Staten

De meest recente weermodellen laten de komende uren een lagedrukgebied uitdiepen in de ruime regio van de Baltische Staten. Lokaal kan dit voor veel regen zorgen op korte tijd (meer dan 100 mm) en rukwinden op het vasteland tot boven 80-90 km/u. Een uitzonderlijke situatie, want in het zomerhalfjaar zijn diepe depressies nauwelijks aanwezig en zeker boven het vasteland.
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Algemene situatie
Op dit moment is er eigenlijk nog niet veel aan de hand. Een lagedrukgebied heeft zich geleidelijk gevormd aan de voorzijde van een trog en bevindt zich net ten zuiden van de Baltische Staten. De kerndruk bedraagt op dit moment 1008 hPa, wat zelfs met moeite een lagedrukgebied is, maar niets is minder waar, want de komende uren zal dit systeem verder uitdiepen.

De weerdiensten in de betrokken regio hebben dan ook reeds verschillende waarschuwingen uitstaan voor overvloedige regen en rukwinden. In Estland geldt code rood voor overvloedige neerslag en oranje voor wind. Ook in Letland geldt reeds code oranje voor veel neerslag. Iets om in de gaten te houden dus!

Verwachting weermodellen?
De komende uren diept het systeem verder uit en beweegt het maar zeer traag. Dat wil zeggen dat ook de neerslaghoeveelheden hoog kunnen oplopen. Zowel het Europese als Amerikaanse weermodel laten op uitgebreide schaal meer dan 100 mm regen zien op 24-48u tijd. Zoveel neerslag in een korte tijdspanne zal dan ook ongetwijfeld problemen opleveren in de regio.


Samen met het uitdiepen van het lagedrukgebied neemt ook de wind fors in kracht toe. Beide weermodellen laten de rukwinden vanavond en vannacht toenemen tot 80-90km/u boven land. In de winter gebeurt dit wel vaker, maar in de zomer is dit opnieuw eerder een uitzondering.

Dit systeem zorgt ook voor een grote verandering van de temperatuur op korte termijn. Voor de neerslag kan de temperatuur nog pieken richting 25-26 graden, maar naarmate het systeem uitdiept en door intense neerslag zakt het kwik weg richting 13-14 graden. Dat is maar liefst 10 graden koeler!
Waarom diept het laag zo stevig uit?
Op bovenstaande kaart is de trog te zien aan de “rode” lijnen. Dit zijn temperatuurslijnen en ten westen van het lagedrukgebied is een sterk gradiënt te zien. Die sterk gradiënt zorgt voor een stevige straalstroom op 300 hPa (tussen 9-10 km). De wind bereikt er maar liefst meer dan 200 km/u, wat toch wel uitzonderlijk is in de zomer. Meer nog, het lagedrukgebied is zelfs zo gepositioneerd dat deze optimaal gebruik kan maken van de straalstroom als afzuigkap. Het systeem bevindt zich immers aan de linkeruitgang van deze jetstreak en deze bevordert nog eens extra de uitdieping van het lagedrukgebied.
