0

Er gebeurt de laatste tijd heel wat op het Europees grondgebied. Een aantal dagen geleden werd de Balearen getroffen door een intense depressie met ook sneeuwval op Mallorca, inmiddels is dat slecht weer opgeschoven richting Corsica en zelfs nog wat toegenomen in intensiteit. Zo kunnen we vandaag officieel speken van een médicane in de buurt van Corsica. Dit lagedrukgebied bevat een warme kern en is assymetrisch opgebouwd. Het systeem ging eerder vandaag ook gepaard met onweer.

Definitie van een médicane

Een médicane is een woord dat is samengesteld door de termen ‘Mediterranean’ en ‘hurricane’. U leest het goed, het gaat hier inderdaad om een systeem met tropische eigenschappen. Dat systeem kan ontstaan boven de warme Middellandse Zee in combinatie met een snipverkouden bovenlucht. Er wordt veel energie opgewekt waardoor het tijdelijk in activiteit kan toenemen.

We herkennen deze felle depressie duidelijk in de buurt van Corsica en Sardinië. Rondom het centrum van deze stormdepressie bevinden zich onweersbuien en veel wind.

Op onderstaande plot zien we duidelijk dat het lagedrukgebied zich in de beginfase bevond in het linkerkwadrant. Dit is een depressie met een koude kern. Naarmate de onstabiliteit begon toe te nemen en de depressie zich richting het oosten begaf, kwam er een warme kern tot ontwikkeling.

Een depressie in Europa heeft vaak een koude kern. In zeldzame gevallen kan het systeem een symmetrische of assymetrische warme kern ontwikkelen. Dan verschillende deze depressies niet veel meer met een klassiek tropisch systeem zoals een orkaan.

Veel regen en zelfs sneeuw op Corsica

Weermodellen sturen aan op een onstuimige weersituatie komende 24 uur voor grote delen van Corsica en Sardinië. Het Europees weermodel ECMWF berekent de depressiekern op vrijdag dichtbij Sardinië met daar windstoten tussen 70 en 100 km/u.

Rondom de kern zullen veel buien voor de nodige regen zorgen met wateroverlast of overstromingen tot gevolg (flash flooding). In de hoger gelegen gebieden van beide eilanden verwachten weerdiensten sneeuwval.

Berekening Europees weermodel ECMWF voor woensdag op donderdag.
Berekening ECMWF voor vrijdag met veel wind in het noordelijk en zuidelijke gedeelte van de stormdepressie. Windstoten variëren van 70 tot 100 km/u.

Kraamkamer voor intense stormdepressies

Tijdens de herfst en het voorjaar zien we typisch enkele extreem weer events opduiken boven de Middellandse Zee. De tegenstelling tussen het warme zeewater en de ijskoude bovenlucht triggert dan soms felle onweersbuien. Zo werd op het einde van de zomer 2022 het westen van Italië getroffen door een enorm onweercomplex. Er was toen sprake van een derecho.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

15 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen