0

Terwijl de Atlantische Oceaan de afgelopen week rustig bleef, was er aan de andere kant van Noord-Amerika wel tropische stormactiviteit. De afgelopen dagen kwam daar een tropische depressie snel tot ontwikkeling en inmiddels kunnen we spreken van majeure orkaan Marie. Hoe gaat ze zich ontwikkelen? En hoe gaat het met het actieve Atlantische orkaanseizoen?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Orkaan van de vierde categorie

De afgelopen dagen zagen we een tropische verstoring (een zogenaamde “tropical wave”) langzaam over Mexico naar het westen bewegen. Nadat Mexico gepasseerd was, kwam dit pakket met onstabiele lucht boven zeer warm zeewater terecht. Dit stimuleerde de ontwikkeling. Ook een gebrek aan windschering zorgde ervoor dat de depressie snel kon uitdiepen.

  • Het weer op de planeet kan grillig uitpakken. Van tornado’s tot orkanen. In dit boek ontdek je diverse natuurfenomenen. 📚

Het heeft er dan ook voor gezorgd dat we sinds dinsdagavond 29 september officieel mogen spreken van tropische storm Marie. Ze is daarmee de dertiende storm met een naam die actief is boven het oostelijk deel van de Stille Oceaan. Daarmee verloopt het seizoen daar tot nu toe iets rustiger dan gemiddeld.

Snelle ontwikkeling tot majeure orkaan

Ook na dinsdag heeft Marie zich snel verder ontwikkeld. In iets meer dan 48 uur is ze doorgegroeid van tropische storm naar majeure orkaan. Om van een majeure orkaan te spreken moet er mimimaal categorie 3 behaald worden op de schaal van Saffir-Simpson. Inmiddels behoort Marie zelfs tot categorie 4. Er worden windsnelheden gemeten van 215 km/u met rukwinden tot 260 km/u.

Majeure orkaan Marie trekt afzwakkend verder naar het noordwesten. Er is geen land in zicht. (CIMSS)

Als we naar haar huidige ligging kijken, zien we dat Marie nu in een gebied ligt waar er zeer weinig windschering is (groene lijnen). Dat betekent dat ze nog wat aansterkt. Dat is echter maar van korte duur. Door toenemende windschering (rode lijnen) wordt de structuur van de orkaan als het ware uit elkaar geblazen.

Majeure orkaan Marie zal daarom snel afzwakken vanaf morgen (3 oktober). Een gevaar vormt ze niet, want ze trekt over onbewoond oceaangebied.

Atlantische Oceaan ontwaakt

Nadat tropische storm Beta op 23 september oploste boven het zuidoosten van de Verenigde Staten, kwam de actiefste septembermaand ooit aldaar rustig ten einde. Met in totaal maar liefst 10 tropische stormen werd een nieuw maandrecord gevestigd.

Echter zien we nu weer twee systemen die zich allebei ophouden in de buurt van Latijns-Amerika. Het systeem dat zich nu ten noorden van Venezuela bevindt, heeft slechts een kans van 30% om zich in de komende 5 dagen te ontwikkelen tot tropische depressie. Mogelijk is er meer potentie als de tropische golf volgende week rond de Caraïbische Eilanden uitkomt.

De situatie op de Atlantische Oceaan op 2 oktober 2020. We zien weer een aantal nieuwe tropische systemen. (NOAA)

Het andere systeem is inmiddels al een tropische depressie: de vijfentwintigste van 2020. De verwachtingen zijn dat deze depressie naar het noordwesten trekt. Daarbij zal deze aan kracht winnen en uitgroeien tot tropische storm. De namenlijst van het NOAA is al volledig gebruikt dit jaar. Daarom zal voor de naamgeving verder worden uitgeweken naar het Griekse alfabet. De volgende naam is Gamma.

De storm zal naar verwachting zaterdagavond (lokale tijd) aan land gaan op het Mexicaanse schiereiland Yucatán. In die omgeving zijn waarschuwingen actief voor flinke windstoten tot 100 km/u. Ook voor heftige buien wordt gewaarschuwd. Die kunnen in korte tijd veel neerslag lossen, waardoor er overstromingen kunnen optreden. Ook het uiterste westen van Cuba is gevoelig voor overstromingen. Sommige weermodellen opteren voor neerslagtotalen tot wel 300 L/m² rond de populaire badplaats Cancún.

  • Wie echt een cool instrument in huis wil halen, kiest voor een stormglas! Dit werkt met kristallen en laat een weersverandering zien! ⚗️

In de loop van zondag 4 oktober trekt de tropische storm dan weer het open water op. Vervolgens kan hij op zijn route naar het westen verder groeien. Wellicht komen dan ook andere delen van Mexico in gevaar.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

1 dag geleden - 3 min. lezen