20 april 2023 - 5 min. lezen
3 reacties 3

De eerste maand van de meteorologische lente is voorbij. Maart is een maand waarbij het weer alle kanten op kan gaan, en dat hebben we ook gezien in maart 2023. Het kwam zowel tot winterse sneeuwsituaties als tot onstuimig weer dat misschien meer aan de herfst doet denken. Zonnige en warme lentedagen waren duidelijk in de minderheid, in schril contrast met maart 2022. Hoe verhoudt maart 2023 zich tot de klimatologische gemiddelden?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Koud begin met winterse perikelen

Maart 2023 begon met een zonnig, maar koud weertype dat de Benelux ook al aan het einde van februari 2023 beheerste. Op de eerste dag van de maand kwam het op veel plekken tot matige vorst en werd meteen ook de laagste temperatuur van de maand gemeten, -9,8°C in Neidingen (BE). In Nederland daalde het kwik tot -7,6°C in Twenthe. Het koude, droge en zonnige weertype hield ook nog de 2e stand, maar vanaf 3 maart veranderde het weerbeeld langzaam naar een wisselvalliger regime. Dit kwam doordat de stroming naar het noorden draaide en er buien vanaf de Noordzee over onze omgeving dreven. De aangevoerde lucht bleef koud en de maxima lagen slechts rond 7°C.

Vervolgens bleef het wisselvallig en koud, onder invloed van lagedrukgebieden. Op 8, 9 en 10 maart lagen de depressies precies over onze omgeving en dat zorgde niet alleen voor een groot temperatuurcontrast, maar ook voor veel neerslag, die soms als sneeuw viel. Tijdens sneeuwdagen lagen de maxima rond een schamele 3°C. Op 8 maart viel in totaal 36,5 mm neerslag in Chéoux (BE) en ook op het Belgische hoofdstation Ukkel was het erg nat met 18 mm. Bovendien bouwde zich in Mont-Rigi een sneeuwdek op van 28 cm. Op 10 maart was het vooral in Nederland nat, met 14,4 mm neerslag in De Bilt en zelfs 25,5 mm op luchtbasis Twenthe.

Zachtere tweede decade

De tweede decade (11 t/m 20 maart) begon met een situatie waarbij lagedrukgebieden vooral ten noorden van onze omgeving langstrokken. Daardoor liep de temperatuur op tot waarden (ruim) boven de normale waarden. Het was daarbij wel vaak onstuimig, met van tijd tot tijd zware windstoten. Op 13 maart kwam het zelfs tot een officiële storm. Er werd namelijk een uurgemiddelde windkracht 9 gemeten op Vlieland.

Rond 17 maart stabiliseerde het weerbeeld tijdelijk onder invloed van een hogedrukgebied boven Centraal-Europa. Er kwam ook een zuidelijke stroming op gang, waardoor het zacht was. De 17e was de warmste dag van de maand met temperaturen in Nederland tot 18,7°C in Ell en bijna 20°C in België (19,8°C in Kapelle-op-den-Bos).

Wisselvallig einde van de maand met hoge minimumtemperaturen

Vanaf 19 maart werd het weerbeeld opnieuw veelal geregeerd door lagedrukgebieden die vanaf de Atlantische Oceaan naar het oosten trokken. Dit veroorzaakte veel bewolking en wederom veel neerslag van tijd tot tijd. De zon zagen we weinig, maar de temperatuur lag wel hoog voor eind maart. Wat vooral opviel waren de hoge minima. ‘s Nachts koelde het door de vele bewolking maar nauwelijks af. Waar het normaal afkoelt tot 2 à 3 graden, lagen ze tussen 18 en 25 maart eerder rond een graad of 8 à 9.

Van 26 t/m 28 maart keerden de winterse perikelen nogmaals tijdelijk terug, onder invloed van een koude noordwestelijke stroming. De laatste dagen van de maand draaide de wind weer naar het zuidwesten en was het wisselvallig en zacht.

In totaal was maart 2023 zeer nat, somber en relatief zacht

Temperatuur

Als we naar de gemiddelde temperatuur kijken, zien we dat deze ietsjes boven het klimatologisch gemiddelde (van 1991 t/m 2020) zijn uitgekomen. In De Bilt was de gemiddelde temperatuur in maart 2023 7,0°C tegen 6,5°C normaal. Voor Ukkel is het gemiddelde 7,5°C tegen 7,1°C normaal. Het aantal vorstdagen was ongeveer rond het gemiddelde, met 6 vorstdagen in De Bilt (normaal: 8,4 dagen). In Ukkel vroor het op 7 dagen (normaal: 5,0 dagen).

De gemiddelde temperatuur in maart in De Bilt (boven) sinds 1901 en Ukkel (onder) sinds 1833. Maart 2023 was op beide locaties iets warmer dan het gemiddelde over 1991 t/m 2020.

Neerslag

Het zal vast niet verrassen dat maart een zeer natte maand was. Met uitzondering van de eerste drie dagen viel er vrijwel elke dag wel regen of ontwikkelden zich buien. De neerslagsom komt in De Bilt uit op 100,6 mm tegen 57,8 mm normaal. In Ukkel was maart 2023 zelfs de op drie na natste maart sinds 1880, met een totaal van 126,7 mm (normaal: 59,3 mm).

De neerslagsom in maart in De Bilt (boven) sinds 1898 en in Ukkel (onder) sinds 1880. Maart 2023 was een erg natte maand.

Zon

Er was tijdens maart vaak sprake van bewolkt weer en dat zorgde er dan ook voor dat het aantal zonuren duidelijk lager lag dan het gemiddelde. In De Bilt scheen de zon 116,9 uur (normaal: 139,4 uur) en in Ukkel slechts 83,1 uur (normaal: 125,8 uur). Vorig jaar zagen we zelfs een ongekend zonnige maartmaand, de zon scheen toen meer dan dubbel zo lang als in maart 2023.

De hoeveelheid zonuren in De Bilt in maart sinds 1901. Maart 2023 was een sombere maand, in tschril contrast met maart 2022.

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken