2 september 2023 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Het is september, dat wil zeggen dat zowel augustus als de meteorologische zomer van 2023 er opnieuw op zitten. De zomer was warmer dan normaal (+ 1°C), al zou je dat niet zeggen na sommige wisselvallige en koelere episodes. In augustus lag de temperatuur rond normaal.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Augustus 2023: normaal

Augustus werd gekend door twee periodes. De eerste decade van de maand lag de temperatuur beduidend boven normaal. Vanaf de 10e lagen de maxima vaak boven 25 graden, met ook minima die boven normaal lagen. Tot tropische warmte kwam het in Nederland niet, de hoogste temperatuur was 29,4°C in Ell en Nieuw-Beerta op de 11e.

In België werd op 18 augustus 30,8°C gemeten in Cheoux en Marche-en-Famenne. De laatste dagen van augustus werd het opnieuw koeler met maxima rond of onder normaal. De gemiddelde temperatuur lag op 17,6 °C (normaal 17,9°C) in De Bilt en 18,1°C (normaal 18,4°C) in Ukkel. Ook de gemiddelde maximumtemperatuur lag dicht bij normaal. Al bij al was augustus qua temperatuur een normale maand.

Temperatuursverloop in De Bilt en Ukkel in augustus 2023

Wat betreft de neerslag, viel er in Ukkel 107,9 mm (normaal 86,5 mm). In De Bilt viel iets minder neerslag. Er viel 96,1 mm tegenover 83,6 mm normaal. Augustus was dus lokaal natter dan normaal, maar sommige plaatsen kregen minder/meer buien en hebben bijgevolg lagere/hogere neerslaghoeveelheden. Vooral de eerste 10 dagen en het einde van de maand verliepen nat.

Neerslagverloop in Ukkel en De Bilt in augustus 2023

Qua zonneschijnduur valt er niets speciaals op te merken. De zonneschijnduur lag zowel in De Bilt (199,1 uur) als in Ukkel (181,4 uur) rond normaal (196,3 en 192,4 uur, respectievelijk). De tweede decade kende meer zonneschijn dan de eerste en laatste decade. Al bij al dus een vrij normale maand augustus!

Zonneschijnduur in Ukkel en De Bilt in augustus 2023

Zomer 2023: warm, lokaal zonnig en nat

Als de maanden juni, juli en augustus gecombineerd worden, dan is dat de zomer van 2023. Vooral in juni lagen de temperaturen boven normaal (warmste juni ooit!), wat ervoor gezorgd heeft dat de zomer ook te warm is geëindigd. Zowel in De Bilt als Ukkel ligt de gemiddelde temperatuur 1°C boven normaal.

Ter vergelijking: dit is voor De Bilt een gedeelde 6e plek in het rijtje van warmste zomers sinds het begin van de metingen in 1901. In Ukkel komt de zomer van 2023 op een gedeelde 7e plek sinds 1833.

Nog een opmerkelijk fenomeen was de stevige zomerstorm die over Nederland trok in het begin van juli (Poly). Er werden toen rukwinden boven 140 km/u geregistreerd en de storm behoort tot de top 7 van de zwaarste zomerstormen.

Satellietbeeld van de zomerstorm Poly.

De zomer was ook iets zonniger dan normaal, opnieuw door de vrij zonnige juni. In Ukkel scheen de zon ongeveer 675 uur. Ook in Nederland lag de zonneschijnduur, landelijk, op 745 uren zon tegen een normaal van 690 uur!

De neerslaghoeveelheid lag afgelopen zomer, gemiddeld gesproken, iets boven normaal, maar met sterke regionale verschillen. In Ukkel viel 279.5 mm (tegenover 234.2 mm normaal) en in Nederland was dit gemiddeld 242 mm, tegenover 224 mm normaal.

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken