28 augustus 2015 - 3 min. lezen 0 reacties

De maand augustus doet haar naam als onweersmaand alle eer aan. Ook komend weekend wordt onder leiding van een sturend lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan de temperatuur de hoogte ingejaagd met fikse kansen op onweer dit weekend. Zo moet het zaterdag mogelijk zijn om op veel plaatsen 25°C te bereiken met in de nacht naar zondag structurele kans op een buiencomplex (MCS) met een grote hoeveelheid bliksemontladingen.

Op zondag blijven we in de onstabiele en warme luchtmassa vertoeven met vooral in de namiddag sterk toenemende kans op onweders. Deze zouden zich dan vooral focussen op het centrum en oosten van de Benelux (België en Nederland). Wateroverlast behoort bij deze cellen sowieso tot de opties.

Liveblog onweer 29/30 augustus

Naar goede gewoonte is een liveblog actief die in de loop van het weekend wordt bijgewerkt met de allerlaatste weerkaarten. U kan deze informatie ook delen via sociale media. Daardoor zit iedere bezoeker van noodweer.be op de eerste rij in verband met de hevige buien!

Liveblog gearchiveerd

Onweer dit weekend!

Uit de vorige dagen is gebleken dat een overlap tussen onstabiliteit en kinematica (windschering) interessante buien kan veroorzaken. Zeker de 0-1 km windschering als de heliciteit in de 0-3 en 0-6 km zijn van belang voor het verwekken van roterende cellen. Zo kwam het eergisteren en begin deze week tot een bow-echo in het noordwesten van Nederland en tot een tornado in Wieringerwerf. Allemaal het werk van de onstabiele luchtmassa waarin de Benelux zich momenteel bevindt in combinatie met flink wat windschering in de onderste 6 kilometer van de troposfeer. Komend weekend zien we een gelijkaardige situatie ontstaan.

Op basis van de WRF en GFS 0.25 output kunnen we 2 interessante data vastpinnen voor hevig onweer. Een eerste opleving in de onweersactiviteit reserveren we voor de nacht van zaterdag op zondag. Zo klimt de temperatuur in de namiddag richting 26 graden gemiddeld met een interessant windprofiel naar de avondperiode toe. De 0-1 km windschering (10 tot 12.5 m/s) alsook de 0-6 km windschering (20 tot 30 m/s) nemen flink toe boven België met een CAPE van ongeveer 500 tot 1500 joule per kilogram.

Weermodellen suggereren een complex van onweersbuien vanuit Frankrijk welke in de avonduren over het westen/centrum van België trekt. Windstoten aan de voorzijde van zo’n MCS, een hoge bliksemactiviteit en lokaal ook hagel zijn dan de voornaamste gevaren.

risico op supercells
Risico op zware buien groot in de nacht van zaterdag op zondag.

Op zondag en na een mogelijk nachtelijk onweer verkeren we in nog betere condities tot zwaar onweer. De temperatuur loopt volgens het Amerikaans en Europees weermodel op tot 30 graden gemiddeld met de ontwikkeling van 1000 tot 2500 joule per kilogram aan CAPE. Deze waardes worden vooral in het oosten van de Benelux en met de grens met Duitsland bereikt. Tegelijkertijd is er CIN aanwezig boven de België en Nederland die de buienvorming netjes blokkeert tot de treshold van de temperatuur wordt gehaald en/of de dynamiek groot  genoeg is. De CIN lijkt echter doorbroken te worden na 15:00 in de regio’s met de hoogste temperatuur.

Ook maandag nog interessant? Dat is op dit moment nog de grote vraag. Veel zal afhangen van hoe snel het koudefront wil opschuiven naar het oosten (Duitsland). Wat wel vaststaat is dat er mogelijk nog veel regen naar omlaag kan vallen. Maar dit moeten we bekijken op zaterdag/zondag via het liveblog.

Delen

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

4 dagen geleden - 3 min. lezen