48

De afgelopen dagen schommelde het kwik vaak rond normaal. De komende dagen zit de temperatuur in de lift en ligt het kwik duidelijk boven normaal. Op maandag resulteert dit in maxima van 20 graden of meer op sommige plaatsen. Daarbij hoort ook een licht wisselvallig weertype met af en toe een (zwakke) neerslagzone die overtrekt.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Weer in Europa

Tussen twee hogedrukgebieden in, ligt een uitgebreid lagedrukgebied tussen het Verenigd Koninkrijk en IJsland. Dit systeem zorgt voor een (licht) wisselvallig weerbeeld in het westen van Europa met een komen en gaan van storingen. Vandaag (vrijdag) trekt een zwakke occlusie over met af en toe wat motregen.

Europese weerkaart van vrijdagochtend 14 oktober

In het zuiden van Europa is het weer beduidend beter. Rond de Middellandse zee kan het kwik op sommige plaatsen opnieuw 30 graden aantikken en blijft het overwegend droog. Enkel in Griekenland zorgt een klein lagedrukgebiedje voor lokaal veel neerslag.

Maxima voor vrijdag 14 oktober volgens het Amerikaanse weermodel voor Europa

Weersverwachting komende dagen

Vrijdag (vandaag) is een eerder zwaarbewolkte dag en licht wisselvallig. Van tijd tot tijd kan er wat lichte regen of motregen vallen. In de namiddag begint het opnieuw harder te regenen in het zuiden van België. Tegelijk zijn er in het westen enkele lokale opklaringen mogelijk. Maxima liggen tussen 11 en lokaal 17 graden.

Maxima vrijdag 14 oktober

Zaterdag wordt opnieuw licht wisselvallig. De dag start met opklaringen in het westen van de Benelux, meer naar het oosten is de bewolking nadrukkelijker aanwezig en kan er nog wat regen vallen (vooral in België). Het is pas in de (late) namiddag dat de brede opklaringen geleidelijk meer naar het oosten opschuiven. De temperaturen liggen tussen 13 en 16 graden en er staat een zwakke tot matige wind uit zuidwestelijke hoek.

Maxima op zaterdag 15 oktober

Zondag wordt een beduidend drogere dag dan de voorgaande dagen dankzij een zwakke rug van hogedruk. De zon krijgt af en toe ruimte, maar er zijn ook uitgebreide wolkenvelden (middelhoog). Aan de temperatuur verandert niet veel. Deze blijft schommelen tussen 14 en 17 graden met een zwakke tot matige wind uit zuidelijke richtingen.

Maxima op zondag 16 oktober

Wat betreft maandag zijn de weermodellen het nog niet met elkaar eens. Een regenzone ligt in de buurt van de Benelux. Ten oosten daarvan zijn er brede opklaringen met temperaturen boven 20 graden. In de regenzone en ten westen ervan blijft het beduidend koeler met maxima tot 17 graden. De laatste run van het Europese weermodel tekent deze neerslagzone over de Benelux, waardoor het enkel in het (zuid)oosten boven 20 graden kan worden. Het Duitse weermodel legt de neerslagzone iets westelijker waardoor een groter gebied van de Benelux 20 graden kan aantikken. Onzekerheid troef!

In de loop van de dag/nacht trekt de neerslagzone dan verder naar het oosten. Dinsdag komt de Benelux achter deze neerslagzone te liggen met wolkenvelden en opklaringen. Het blijft, afgezien van een lokale bui, droog. De temperaturen blijven lichtjes boven normaal liggen met maxima tussen 14 en 19 graden.

Weersverwachting langere termijn

Naar goede gewoonte wordt in de weersverwachting ook gekeken naar de weerpluim. Eerst is duidelijk de zachte episode te zien met temperaturen tussen 15 en 20 graden, lokaal erboven. Daarbij hoort ook een licht wisselvallig weertype. Het is pas in de laatste decade van oktober dat het kwik geleidelijk terugkeert naar normaal met dan maxima tussen 10 en 15 graden. Veel neerslag lijkt wel niet in de pijplijn te zitten door de aanwezigheid van een (krachtig) hogedrukgebied boven het Europese vasteland.

Weerpluim Amerikaanse weermodel

Delen


Verder lezen

Alles bekijken