14 november 2022 - 2 min. lezen
0 reacties 0

In Europa moeten veel seinen op groen staan vooraleer de winter het vasteland wil veroveren. In Noord-Amerika en Canada lukt dat traditioneel iets gemakkelijker. Daar hebben ze vaak een extreem weertype met in het centraal gedeelte van Amerika (plains) ook enorme onweersbuien met tornado’s. Deze keer verwachten meteorologen geen tornado’s, maar een heuse winterinval. Dat wordt veroorzaakt door een krachtig hogedrukgebied nabij Alaska. Temperaturen zullen later deze week als een rollercoaster naar beneden duiken.

Dominant hogedrukgebied nabij Alaska

Enkele dagen geleden kon een groot deel van centraal en oost-Amerika nog profiteren van vrij milde temperaturen met zelfs lokaal enkele zomerse waardes. Door een uitbreiding van het hogedrukgebied nabij Alaska wordt koude lucht vanaf de Noordpool komende dagen gedwongen om ten oosten van het hogedrukgebied van Alaska naar het zuiden te zakken.

Deze luchtsoort is zeer koud en focust zich op een groot deel van Noord-Amerika. De straalstroom wordt gedwongen om een enorme bocht te nemen rond het hogedrukgebied nabij Alaska.

Amerikaanse weerdiensten verwachten een flink koude set-up.
De maxima komen op vrijdag 18 november nauwelijks boven -5°C in een groot deel van Noord-Amerika. Brrr..

Impact op Europa?

De koude-inval in het noorden van Amerika heeft een invloed op de straalstroom en de golfbeweging. Wanneer zo’n golf gunstig uitpakt, kan het op de Atlantische Oceaan een hogedrukgebied veroorzaken. In dat geval groeien de kansen op winterweer in Europa. Het is allemaal nog wat vroeg, maar we zien wel degelijk boeiende weerkaarten in de Amerikaanse en Europese weercomputer. Zo kan er tussen 20 en 30 november een oostelijke luchtstroming tot stand komen met toenemende kansen op vrieskou.

Het Europees weermodel ECMWF geeft een clash van luchtsoorten aan boven West-Europa. Koude luchtbel staat klaar om naar het westen op te schuiven terwijl een dominante Atlantische Oceaan een zachtere luchtsoort wil activeren. Wat zal het worden?
Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken