18 augustus 2015 - 2 min. lezen 4 reacties

Het lijkt maar niet op te houden met deze mooie zomer van 2015. In vergelijking met 2014 scoren we al een heel pak beter qua warme dagen dan toen aan de orde was. Ook opvallend was de langdurige droogte dit jaar waardoor regenbuien maar heel langzaam het probleem gaan fixen. Komende dagen verdwijnen de wolkenvelden opnieuw richting het noorden en krijgen we vanuit het zuidwesten een nieuwe opstoot van kortstondig zomerweer.

Kortstondig zomerweer

Eerder deze maand hadden we het er al over. De opstoot van zomerweer en temperaturen boven 25 graden lijkt opnieuw van tijdelijke aard daar depressies op de Atlantische Oceaan geleidelijk weer aan kracht beginnen te winnen. Logisch met de huidige periode in het jaar. 

Katalysator van het nieuw zomerse intermezzo is een nieuwe uitloper van het hogedrukgebied nabij de Azoren (positie ten zuidwesten van Portugal). Deze weersverbetering zoekt contact met een hogedrukgebied boven Scandinavië (kerndruk 1030 hPa) om lagedrukgebieden uit het westen finaal te blokkeren.

hogedrukgebied donderdag
Zadelgebied tussen 2 hogedrukcellen.

Dat lijkt te lukken met vrij aardige condities vanaf vrijdag aanstaande. Het gaat slechts om een tijdelijke weersverbetering waarbij we na komend weekend opnieuw een tijdelijke dip in zowel temperatuur als weerbeeld mogen verwachten. Mogelijk daarna opnieuw gevolgd door zomerweer.

Temperatuurkaart op vrijdag en zaterdag

Op donderdag gaan we regionaal nog aarzelend van start met plaatselijk veel bewolking en zelfs kans op wat neerslag (hoeveelheden blijven gering). Vanaf vrijdag neemt de invloed van hogedruk toe boven België en Nederland met stilaan meer en meer opklaringen. Zo mogen we op vrijdag gemiddeld 7 uren zonneschijn verwachten bij maxima rond 25 graden.

Op zaterdag doen we er traditioneel een schepje bovenop met 11 tot 12 uren zonneschijn en maxima dichtbij de tropische grens van 30 graden. In de late avond groeit de kans op een verdwaalde regen- en onweersbui. Die kans wordt vooral groot in de loop van zondag wanneer de warmte finaal wordt verdreven richting Duitsland.

temperatuur vrijdag
Temperatuur op vrijdag
temperatuur zaterdag
Temperatuur op zaterdag

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken