18

Met een noordenwind wordt er maritiem arctische lucht aangevoerd naar de Benelux. De temperaturen liggen daardoor laag voor de tijd van het jaar, maar het blijft wel droog. Komende dagen houden de lage temperaturen aan, maar tegen en na het weekend kantelt de luchtstroming en lijkt het zachter te worden. Is dit het begin van een langdurige lenteperiode?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Koele week door noordenwind

Hogedruk ten westen van Europa en een kleine uitzakkende trog van over Scandinavië vormen een drukconfiguratie die zorgt voor koel weer in de Benelux. We hebben te maken met maritiem arctische lucht, en die is inherent koel/koud. Op 1500 m (850 hPa) schommelen de temperaturen rond 0°C.

Het weerbeeld wordt gekenmerkt door een wisselende bewolking met zon en stapelwolken. De temperaturen stijgen tot 11-13°C langs de kust, 14-16°C in het binnenland, en 10-13°C in de Ardennen. Door de aanwezigheid van de noordenwind (later noordoostenwind) voelt het soms wat guur aan.

Koele lucht wordt aangevoerd vanaf het noorden.

Koude nachten

Opvallend ook zijn de koele/koude nachten. We verwachten bijna dagelijks minima tussen 3 en 6°C. In sommige Ardeense valleien, maar ook in de lagergelegen landelijke gebieden, is vorst aan de grond zeker mogelijk.

Koude nachten.

Zachter weer op komst, maar blijft het ook droog?

Vanaf vrijdag snoert de as van hogedruk, die meer ZW-NO komt te liggen, de aanvoer van arctische lucht af. De aanwezige lucht boven de Benelux warmt dan op waardoor de temperaturen een duidelijke opgang vertonen. Zo komt de grens van 20°C weer in de buurt.

Aanvoer van zachtere lucht tegen het weekend.

De vraag is wel, blijft het droog? Want samen met de zachtere lucht lijkt de atmosfeer ook wat onstabieler te worden waardoor de kans op een bui toeneemt.

Mogelijk toenemende kans op onweer vanaf het weekend.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken